Прес-центр30 вересня 2020, 16:09

Сергій Гайдай: ми зрушили з мертвої точки питання компенсації за зруйноване житло та землі, на яких зведено фортифікаційні споруди

«Почну зі стратегічних завдань, які ми будемо вирішувати у наступному році, і за які до нас взагалі ніхто не брався. Ми зрушили з мертвої точки  питання компенсації за зруйноване житло. Цьогоріч  виділено 22 мільйонів гривень, у наступному році – буде у п'ять разів більше. Водночас займаємось відшкодуванням втрат власникам сільськогосподарських земель, на яких побудовані фортифікаційні споруди. Робоча група, до якої увійшли представники Міністерства фінансів, Мінреінтеграції та Мінекономіки – вже працює», – звернувся до представників громади Станично-Луганського району очільник області Сергій Гайдай.

Зустріч з керівниками місцевих органів влади та громадським активом стала першим пунктом робочої поїздки голови облдержадміністрації до району.

Наразі тема відшкодування збитків, завданих війною, стала лейтмотивом зустрічі.

Так, Тетяна Ольшевська – в.о. голови Валуйської сільської ради наголосила, що за сім воєнних років місцевий бюджет недоотримав 8,5 млн гривень. І це тільки юридично підтверджені втрати. Сергій Гайдай запропонував не чекати виплат з державного бюджету, а вже у наступному році подати проєкти розвитку території на таку суму. Зі свого боку обіцяв всебічну підтримку.

Взагалі, за словами голови районної державної адміністрації Юрія Золкіна, збитки Станично-Луганського району внаслідок несплати податків за землю  перевищують 30 млн гривень. Найбільша заборгованість за державним підприємством «Риба України», яке до війни володіло водоймами на його території.

Унаслідок бойових дій знешкоджено понад 10 тисяч гектарів лісового фонду, ще до 4,5 тисяч гектарів працівники лісомисливського господарства не мають доступу, що створює загрозу лісових пожеж. У цьому контексті порушили питання про передачу до ЛМГ автомобілів ГАЗ-66, які вивільняються через оновлення технічного парку військових частин. Але очільник області запропонував розглянути альтернативний варіант – можливість придбання сучасної пожежної машини з підвищеною прохідністю, хоча б однієї на район.

Окремо обговорили питання надання статусу учасників війни цивільним особам, які працювали у навчальних та медичних закладах, розташованих поблизу лінії розмежування, у період активних військових дій. А також компенсації родинам загиблих та особам, що отримали поранення внаслідок бойових дій. Однак, ця проблема потребує внесення змін до чинного законодавства, тож голова облдержадміністрації надав відповідне доручення щодо її опрацювання.

Не оминули учасники зустрічі й питання виборів та нового адміністративного устрою. Мовляв безпекову ситуацію розуміють, але турбуються про те, що буде з громадами, у яких не введені військово-цивільні адміністрації, а вибори не відбудуться. Сергій Гайдай запевнив що це питання законодавчо врегулюється найближчими днями та головне, щоб там, де вибори відбудуться – люди «не продавали своє майбутнє за цукор».