Прес-центр20 грудня 2023, 11:12

Склад обласної Ради ВПО розширено до 30 осіб

На засіданні Координаційного центру підтримки цивільного населення розглянули низку важливих питань щодо соціалізації внутрішньо переміщених осіб та впровадження нової ветеранської політики.

Головувала на заході заступниця голови облдержадміністрації, керівниця Центру Катерина Безгинська.

Зокрема, начальник Сєвєродонецької РВА Роман Власенко доповів про роботу з ВПО у громадах району.

Він акцентував, що до складу Сєвєродонецького району входять виключно міські громади, тож кількість отримувачів послуг дуже значна, більше 60 тисяч осіб.

Особлива увага приділяється створенню місць тимчасового проживання для вимушених переселенців. Наразі кожна громада впроваджує програму забезпечення ВПО житлом.

У поточному році створені комфортабельні шелтери на 20 осіб: Сєвєродонецькою РВА – у с. Середній Березів Івано-Франківської області та Гірською – у с. Солобківці на Хмельниччині.

Крім того, у Івано-Франківській області в рамках проєкту «ProAction» для малечі створений сучасний навчальний простір.

Лисичанська громада опікується двома шелтерами на базі гуртожитків у м. Київ, а також облаштовує місця тимчасового перебування ВПО у с. Войнівка Кіровоградської області.

З метою здешевлення будівництва та ремонту приміщень для проживання переселенців Кремінською МВА створено два будівельні кооперативи.

Голова обласної Ради ВПО при Луганській ОВА Яна Любимова поінформувала про Стратегічний план роботи Ради до 2025 року. Вже традиційно Луганщина стала першою областю, яка презентувала чітке бачення шляхів забезпечення прав переселенців.

Постановою Кабінету Міністрів України кількісний склад обласних Рад ВПО розширено до 30 осіб. Тож незабаром ряди обласної Ради при Луганській ОВА поповнять представники громадських організацій, які у цьому напрямку активно співпрацюють з місцевими військовими адміністраціями.

Проте, основна увага була зосереджена на організації роботи із ветеранами та їх родинами, а також членами сімей загиблих Захисників України.

Наразі для них впроваджуються три державні програми, які фінансуються Міністерством соціальної політики України, та сім програм Міністерства у справах ветеранів України.

Усі програми реалізуються за місцем тимчасового проживання ветеранів війни та членів їх сімей. Тож Катерина Безгинська наголосила на дорученні очільника області Артема Лисогора громадам налагодити облік та уточнити реєстри таких осіб до 25 грудня поточного року.