Прес-центр2 квітня 2023, 17:04

Сьогодні - Всесвітній день поширення інформації про аутизм

«Я знаю, що я намалюю! Там буде Перемога України! Я намалюю мир!» – цей запис зробив на своїй сторінці 11-річний художник Максим Бровченко після торішньої зустрічі з Оленою Зеленською для нагородження талановитих дітей, яких російський напад поставив у важкі обставини.
Вимушений переселенець з окупованого Бердянська, Макс надсилає зароблені малюнками гроші ЗСУ. На його картинах переважно космос, тому й творчий «позивний» має Космо-Макс.
Сьогодні відзначають міжнародний день Космо-Макса й усіх інших людей, які мають РАС – розлад аутистичного спектра, або, коротко кажучи, аутизм.
За даними ВООЗ, у світі з такими особливостями мозку народжується кожна 100-та дитина. А особливості ці дуже різноманітні (власне, тому в назві є слово «спектр»).
Так само дуже різняться люди, що мають аутизм: хтось комунікує вільно, як Макс, хтось – за допомогою спеціальних карток, а хтось узагалі не комунікує. Одні здатні жити самостійно, інші потребують постійної підтримки.
Але одна риса є спільною для всіх людей з аутизмом: високий рівень тривоги й постійного стресу через непередбачуваність світу. Усі вони особливо чутливі. І нинішню війну переживають особливо гостро.
Саме тому в «Довіднику безбар’єрності» є окремий матеріал: як взаємодіяти з людьми, які мають РАС.
А якщо ви не знаєте, як розповісти своїй дитині про аутизм, зазирніть до книжки «Світ без меж». Її авторка Анастасія Степула – експертка з особливостей комунікації з людьми, які мають нейровідмінності, – пише дуже легко та зрозуміло.
Олена Зеленська упевнена, у цій дитячій книжці й дорослі знайдуть для себе прості відповіді на складні питання: «Відрізнятися – це нормально. Наш світ повниться розмаїттям і всі ми ростемо та розвиваємося завдяки цьому».