Прес-центр23 травня 2021, 10:05

У 2020 році зафіксовано 48,5 тисяч повідомлень про порушення прав – у Луганській облдержадміністрації представлено щорічну доповідь Уповноваженого Верховної Ради з прав людини

Представник Уповноваженого з дотримання прав жителів Донецької та Луганської областей Костянтин Черніков представив у Луганській облдержадміністрації щорічну доповідь за 2020 рік Уповноваженого Верховної Ради з прав людини  про стан додержання та захисту прав і свобод людини і громадянина в Україні.

У доповіді висвітлено випадки порушень прав і свобод людини і громадянина органами державної влади, місцевого самоврядування, об’єднаннями громадян, підприємствами, установами, організаціями незалежно від форми власності та їх посадовими і службовими особами, та виявлені недоліки в законодавстві щодо захисту прав і свобод людини і громадянина.

Як було зазначено, у 2020 році до Омбудсмена Людмили Денісової надійшло 48405 повідомлень про порушення прав, що на 40% більше, ніж у попередньому. Найчастіше в Україні порушуються громадянські і політичні права – 24 347 зверенень (50,3% від загальної кількості), на другому місці – порушення економічних, соціальних і культурних прав – 10717 (22,1%) випадків, на третьому – порушення прав ВПО, прав осіб у місцях несвободи та особистих прав і свобод, більше, ніж по 3000 звернень.

Крім того, наведена інформація про заходи, висновки та рекомендації, спрямовані на поліпшення стану забезпечення прав і свобод людини і громадянина.

З повним текстом Доповіді можна ознайомитися за посиланням: https://ombudsman.gov.ua/files/2021/zvit_2020_rik_.pdf