Прес-центр16 вересня 2020, 10:09

У Сєвєродонецьку і Краматорську побудують житло для внутрішньо переміщених осіб

Підписання Меморандуму про співпрацю в рамках проєкту «Покращення житлових умов внутрішньо переміщених осіб на сході України» відбулося 15 вересня у Києві. Підписантами Меморандуму стали заступник Міністра з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України Давид Макар’ян, голова Представництва МОМ в Україні Ан Нгуєн, координатор житлової програми Представництва МОМ в Україні Конрад Клос, представник Німецького банку KfW Віталій Шмерега, керівник Сєверодонецької ВЦА Олександр Стрюк та міський голова Краматорська Андрій Панков.

Заступник міністра міністерства з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України Давид Макар’ян зазначив, що проєкт передбачає залучення допомоги у розмірі 22 мільйонів 100 тисяч євро. Його реалізація розрахована до 2025 року, та має забезпечити житлом близько 1,5 тисячі внутрішньо переміщених осіб на території Краматорської та Сєвєродонецької міських громад.

Проєкт впроваджується Міжнародною організацією з міграції завдяки фінансуванню від Уряду Німеччини через Німецький банк розвитку KfW у тісній співпраці з Міністерством реінтеграції тимчасово окупованих територій України, Краматорською міською радою та військово-цивільною адміністрацією міста Сєвєродонецька.

Так, в рамках реалізації проєкту житло побудують та відремонтують для понад 500 родин: 80% з них становитимуть ВПО, а 20% — місцеві мешканці Краматорська та Сєвєродонецька. Міста для реалізації проєкту були обрані через наявну велику кількість ВПО (50 тисяч та 40 тисяч людей відповідно, згідно з офіційними даними).

Керівник ВЦА Сєвєродонецька подякував пану Нгуєну, представникам МОМ і банку KFW за те, що вибрали місто Сєвєродонецьк для реалізації зазначеного проекту.

«Місто Сєвєродонецьк, як і місто Краматорськ, несе велике соціальне навантаження через перебування у місті вимушено переселених осіб - людей, які потрапили в складні життєві обставини. Житловий фонд, який є у наших міст, застарілий, останнє десятиріччя будувався вкрай мало. Військово-цивільна адміністрація докладатиме максимум зусиль для реалізації зазначеного проекту, адже він дуже важливий у соціальному сенсі, і вирішить досить багато життєвих проблем населення. Оскільки він є доступним житлом, це новий напрямок отримання житла для людей. Я вважаю, що це буде найбільш ефективний спосіб вирішення зазначених проблем», - сказав Олександр Стрюк.

Про актуальність проєкту наголосив Голова Представництва МОМ в Україні Ан Нгуєн. Він повідомив про результати останнього опитування МОМ, які свідчать, що лише 11% ВПО в Україні зараз мешкають у власному житлі. Близько 60% ВПО вже понад шість років орендують помешкання, тим часом як ще 17% живуть у родичів або приймаючих сімей.

«Заходи, що випливають із глибокого розуміння та визнання довгострокового впливу тривалого переміщення, мають доповнити поточну роботу в галузі гуманітарної допомоги й відновлення заради гідного майбутнього та процвітання постраждалих від конфлікту громад. Місцевим громадам, які приймають ВПО, усе ще потрібна додаткова підтримка: від розвитку інфраструктури та економічного потенціалу — до соціального згуртування», — зазначив Ан Нгуєн.