Прес-центр30 вересня 2020, 13:09

У Сватівській багатопрофільній лікарні з’явився сучасний апарат для діагностики туберкульозу

В рамках реалізації Програми Президента України «Велике будівництво» до клініко-діагностичної лабораторії КНП «Сватівська багатопрофільна лікарня» надійшов сучасний апарат для діагностування туберкульозу аналізатор «GeneXpest».

 «GeneXpert – високоточна система, яка виділяє бактерію туберкульозу на рівні ДНК людини з точністю 99,9%. Якщо раніше ми виявляли туберкульозні палички під мікроскопом, то цей аналізатор автоматично шукає мікробактерії. Щоб виявити туберкульоз під мікроскопом, потрібно десятки тисяч паличок. Цей же апарат знайде навіть одну паличку у мокротинні людини», – розповідає завідуючий клініко-діагностичною лабораторією лікарні Євген Сердюк.

За словами лікаря, апарат дуже корисний для виявлення туберкульозу на ранній стадії. Обстеження на аналізаторі для пацієнтів безкоштовне. За направленням лікаря лаборанти зроблять обстеження у будь-який час доби, адже Сватівська клініко-діагностична лабораторія працює цілодобово.

Аналізатор GeneXpert компактний, а ще простий у використанні. В комплекті до апарата йдуть джерело безперебійного живлення, ноутбук та картриджі.