Прес-центр18 вересня 2020, 15:09

Верховна Рада розгляне у другому читанні законопроєкт щодо оренди водних об’єктів із земельними ділянками

Законопроєкт «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо уточнення порядку передачі в оренду водних об’єктів у комплексі з земельними ділянками» (р. № 0853) підготовлено до другого читання у Верховній Раді України.

Про це повідомив заступник Міністра розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства України Тарас Висоцький під час відеоконференції з керівниками структурних підрозділів облдержадміністрацій з питань агропромислового розвитку.

Редакція законопроєкту містить наступні положення:

1.            Вирішується проблема документального оформлення передачі водного об’єкта в користування. Сьогодні у зв’язку з некоректними формулюваннями у Водному кодексі України практика такої оренди складається по-різному. В одних випадках укладається договір оренди водного об’єкта, в інших – земельної ділянки під водним об’єктом, а деколи укладається одночасно 2 договори – оренди водного об’єкта та оренди земельної ділянки під ним. Внаслідок цього, процес розпорядження водними об’єктами в Україні здійснюється дуже важко. У значній кількості випадків оформлення оренди офіційно не відбувається взагалі, а використання здійснюється за тіньовими угодами. Гальмується процес і проведення земельних торгів щодо водних об’єктів. Це пов’язано, зокрема, і з тим, що об’єктом торгів за Земельним кодексом може бути виключно земельна ділянка, а не водний об’єкт.

Для вирішення цих питань, у підготовленій редакції законопроект чітко встановлює, що має укладатись один договір оренди земельної ділянки, який передбачатиме одночасно і право оренди і земельної ділянки і розташованого на ній водного об’єкта. Зберігаються існуючі норми про те, що в такому випадку будуть сплачуватись і орендна плата за землю, визначена на земельному аукціоні, і фіксована плата за користування водним об’єктом, що визначається за методикою, затвердженою Мінприроди.

2.            Врегульовується питання взаємовідносин між орендарем водного об’єкту та особою, яка одержала дозвіл на спеціальне водокористування в межах цього водного об’єкту. Наразі непоодинокими є випадки, коли орендарі водного об’єкта блокують спеціальне водокористування особам, які здійснюють спеціальне водокористування. Законопроектом на законодавчому рівні закріплюється правило, за яким орендар водного об’єкта не повинен створювати перешкод у спеціальному водокористуванні.

3.            Врегульовується питання скидів водокористувачем зворотних вод у орендовані водні об’єкти (такі скиди є необхідними, зокрема, при використанні води для зрошення). Законопроектом встановлюється правило, за яким такі скиди допускаються лише в тому випадку, коли при цьому не перевищуються нормативи гранично допустимого скидання забруднюючих речовин.

Також під час наради обговорені питання щодо продовження терміну подачі заявок на 1 місяць (до 01.11.2020) до програми державної підтримки з розвитку садівництва, тваринницьких та елеваторних комплексів.