Прес-центр26 червня 2018, 17:06

Випускників з непідконтрольних територій запрошують навчатися дистанційно у ПТНЗ

Випускники закладів середньої освіти, які проживають на тимчасово непідконтрольній українській владі території Луганської області вже в цьому році зможуть отримувати робітничі спеціальності дистанційно. Про це під час брифінгу розповів голова Асоціації освітян Луганщини, директор Навчально-методичного центру професійно-технічної освіти в Луганській області Володимир Артюшенко.

«На базі Золотівського професійного ліцею з початку 2018-2019 навчального року буде реалізовуватися експеримент всеукраїнського рівня щодо забезпечення доступу до якісної професійної освіти учнів з непідконтрольних територій та лінії зіткнення засобами дистанційного навчання. Навчальні плани передбачають опанування теоретичної складової за допомогою дистанційної форми навчання, а практичних навичок – очно, під час виробничої практики», – зазначив Володимир Артюшенко та запросив учнів з непідконтрольних територій до навчання у закладах ПТО.

Для дистанційного навчання спеціально було розроблено дидактичні засоби навчання, електронні підручники і посібники, засоби діагностування досягнень учнів, контрольні вимірювання. Таким чином, Золотівський ліцей підготовлено до прийому абітурієнтів.

«На жаль, лише 20% випускників шкіл обирають заклади професійно-технічної освіти, хоча в країнах Європи цей відсоток досягає 40», – навів статистику Володимир Артюшенко, зазначивши водночас, що абітурієнти ПТНЗ – це діти, які свідомо обрали робітничі професії, а не лише ті, хто не зміг вступити до вишу.

Зараз профтехосвіта Луганщини переживає реформування, що впливає на підвищення якості освіти. Так, з передачею фінансування закладів професійно-технічної освіти на регіональний рівень покращується матеріально-технічна база навчальних закладів: проводяться ремонти, закупівля нового навчального устаткування.

Директор Департаменту освіти і науки облдержадміністрації Юрій Стецюк прокоментував особливості вступу для дітей з окремих районів Луганської області.

Так, випускники з тимчасово непідконтрольних територій Луганщини, які успішно склали зовнішнє незалежне оцінювання, можуть вступати до будь-яких навчальних закладів вищої освіти.

Діти, які не мають документа про повну загальну середню освіту українського зразка, можуть навчатися в закладах професійно-технічної або вищої освіти Луганської області за підтримки освітніх центрів «Донбас-Україна». Для цього необхідно звернутися до одного з 9 освітніх центрів, розташованих на території області, скласти обов’язкові іспити з української мови та історії України та отримати атестат. Якщо випускник захоче отримати додаток до атестату, йому доведеться скласти річне оцінювання.

Також діти з тимчасово окупованих територій Луганської області можуть скористатися дистанційно-екстернатною формою освіти, яка діє, зокрема у закладах професійно-технічної освіти.