Прес-центр17 травня 2021, 08:05

Влада і бджолярі разом розвиватимуть «медовий» бізнес на Луганщині – підписаний Меморандум про співпрацю

Луганська обласна державна адміністрація - обласна військово-цивільна адміністрація, Департамент агропромислового розвитку облдержадміністрації, Головне управління Держпродспоживслужби у Луганській області, проєкт USAID «Економічна підтримка Східної України» та громадські організації бджолярів Луганщини підписали Меморандум про співпрацю щодо вирішення існуючих проблем.

Зокрема, стосовно запобігання отруєння бджіл під час проведення обробки сільськогосподарських угідь хімічними засобами захисту рослин, відстоювання законних прав і інтересів власників пасік та реалізації державної політики в галузі бджільництва.

Наразі у Луганській області нараховується понад 2,5 тисячі бджолярів. Тільки у поточному році видано 450 нових паспортів пасік. Тож, «медовий» бізнес динамічно розвивається, а продукція луганських бджолярів затребувана як на внутрішньому, так і на зовнішньому ринках.

«У нас є досить великі шанси вийти на лідируючі позиції у галузі і створити в області племінні господарства по розведенню української степової бджоли. В Україні сьогодні їх 12, ми можемо створити три у Луганській області», - зазначив голова «Асоціація бджолярів Луганщини «Медова Артіль» Антон Міхєєв.

Він також озвучив питання, у вирішенні яких бджолярі розраховують на допомогу влади. Так, крім захисту бджіл від отруєння пестицидами, це – недостатня кількість медоносних рослин та площ, на яких би могли «працювати» бджоли.

Тож, було запропоновано висадити по області вздовж доріг катальпу, дерево яке одночасно прикрашало б пейзажі Луганщини та «годувало» бджіл. Також підприємці просили очільника області посприяти у організації опилення полів бджолами, щоб продемонструвати аграріям переваги такого підходу.

Експерт проєкту USAID «Економічна підтримка Східної України»  Руслан Марков відзначив проблему відсутності в області закладів освіти у галузі бджільництва: «В рамках проєкту створені демонстраційні пасіки у Марківському ліцеї, який має відповідні ліцензії і цілком міг би готувати фахівців-бджолярів», - зазначив він.

У свою чергу, очільник області Сергій Гайдай, подякував усім за спільну роботу та наголосив: «Я пишаюсь тим, що мед з Луганщини присутній на ринках далеко поза межами області та України. Сьогодні бджільництво є базою для розвитку не тільки  рослинництва, а й  фармацевтичної, косметологічної, харчової та інших перспективних для регіону галузей. Тому, безумовно, обласна влада сприятиме реалізації ваших ініціатив».