Прес-центр6 вересня 2020, 08:09

Якщо ви вважаєте, що в нас безпечно, сідайте за штурвал літака ДСНС і гасіть пожежі! - Сергій Гайдай пояснив свою позицію щодо виборів на Луганщині

Одразу три керівника військово-цивільних адміністрацій: обласної – Сергій Гайдай, м. Сєвєродонецьк – Олександр Стрюк, і м. Золоте та с. Катеринівка – Олексій Бабченко долучились до дискусійної панелі «(Не) безпечні вибори: чи будуть ВЦА ефективнішими за міські ради» в рамках «Фестивалю думок».

На закиди громадських активістів щодо необґрунтованості введення військово-цивільних адміністрацій у Сєвєродонецьку та Лисичанську, а також скасування виборів до восьми територіальних громад Сєвєродонецького і Щастинського районів Луганської області Сергій Гайдай відповів: «Незважаючи на перемир’я, коли у Смоляниновому вирувала пожежа і зараз, коли горів ліс поблизу лінії розмежування, ми не змогли використати два спеціалізованих літаки ДСНС, адже окупаційна влада не надала відповідних гарантій. Служба безпеки України у цей же час затримала диверсанта, який хотів підірвати цистерну з аміаком на «Азоті» та попередила ще низку терактів. Якщо ви вважаєте, що в нас безпечно, сідайте за штурвал літака і гасіть пожежі! Я ризикувати життями людей не маю права!»

«Не голова ВЦА приймає рішення щодо виборів. До ЦВК подаються документи на основі висновків, зроблених ГУНП, СБУ та командуванням ООС стосовно безпекової ситуації на відповідній території», - акцентував він та додав, що  «протести», організовані звільненим за злочини головою військово-цивільної адміністрації та «фаховою командою», яка скуповує голоси за цукор, є звичайною політичною спекуляцією.

«У Золотому лінія фронту проходить через місто: то яка безпека? Для нашого регіону важлива оперативність прийняття рішень, яку гарантує введення ВЦА. А контроль за діяльністю будь-якого органу влади завжди є: і з боку правоохоронних органів, і з боку громадськості», - додав Олексій Бабченко.

Олександр Стрюк також підтримав позицію очільника області.

«У вас ніхто не відібрав право голосу! Читайте закон! Мета введення військово-цивільних адміністрацій – створення умов для проведення виборів на певній території. Так, це відтерміновує їх проведення на деякий час, але для того, щоб вибори були проведені безпечно, демократично і прозоро», - наголосив він.

Підсумовуючи запеклу дискусію щодо виборчого процесу на Луганщині, Сергій Гайдай сказав: «Якщо я колись почну політичну кар’єру, то піду на вибори, саме тут, у Луганській області, це й буде оцінкою моїх рішень».

Учасники панелі дослухались до аргументів керівників ВЦА та погодились, що за існуючих політичних умов вибори у Сєвєродонецьку відбувалися б у «режимі турбулентності».