Прес-центр31 жовтня 2016, 11:10

За 9 місяців суб’єктам господарської діяльності та громадянам надано адміністративних послуг у 2 рази більше, ніж за аналогічний період 2015 року

Луганська обласна державна адміністрація активно впроваджує та реалізує Регіональну цільову програму «Залучення інвестицій, розвитку та підтримки малого і середнього підприємництва в Луганській області на 2016-2017 роки».

Так, за 9 місяців та ІІІ кварталу поточного року підтримка підприємництва здійснювалася в рамках заходів цієї Програми, аналогічних міських і районних програм та законів України «Про розвиток та державну підтримку малого і середнього підприємництва в Україні», «Про інвестиційну діяльність», «Про адміністративні послуги», «Про засади державної регуляторної політики у сфері господарської діяльності», інших нормативно-правових актів.

В області прийнято 191 регуляторний акт, переглянуто 60 та за результатами встановлено, що із них 30 потребують скасування, а 19 – внесення змін.

Також проводилася робота по відстеженню результативності 184 регуляторних актів, із яких 105 базових, 44 повторних та 35 періодичних відстежень.

Підприємницьким структурам з початку року передано в оренду
220 приміщень загальною площею 87,7 тис. м2.

Суб’єкти малого підприємництва області залучаються до участі в регіональних закупівлях. За цей час залучено 423 суб’єкта малого підприємництва та за результатами укладено 1301 договір на загальну суму 150,9 млн грн.

Для оперативного вирішення актуальних питань, які стосуються підприємницької діяльності, в області працюють «гарячі лінії» для підприємців, вони утворені при виконавчих комітетах міських рад міст обласного значення та райдержадміністраціях. Протягом 9 місяців на «гарячі лінії» від підприємців надійшло 373 звернення, на які було надано роз’яснення.

Станом на 1 жовтня на території області, підконтрольній українській владі, створено та діяли 16 центрів надання адміністративних послуг: 12 – районних та 4 – міських.

З початку року через ці центри суб’єктам господарської діяльності та громадянам надано майже 140 тис. адміністративних послуг, що у 2 рази більше, ніж за аналогічний період минулого року. У середньому за місяць
у 2016 році через центри надавалося біля 16 тис. послуг, у минулому – понад 7 тисяч.

Збільшення кількості адміністративних послуг обумовлено внесенням змін до чинного законодавства, в результаті чого на місцевий рівень передано повноваження у сфері реєстрації: місця проживання / зняття з реєстрації місця проживання/перебування особи, юридичних осіб, фізичних осіб - підприємців (21 послуга), речових прав на нерухоме майно (9 послуг) та громадських формувань (43 послуги).

Також при обласній і районних держадміністраціях та органах місцевого самоврядування працюють регіональна та місцеві ради підприємців, координаційні  ради з питань розвитку підприємництва і  робочі групи з питань сприяння розвитку малого підприємництва.

При райдержадміністраціях розгорнута діяльність 12 виїзних консультаційних пунктів з питань організації підприємницької діяльності у сільській місцевості. За 9 місяців ними  здійснено 118 виїздів та надано 1002 консультації.

Слід зазначити, що за участю місцевих сільськогосподарських товаровиробників проведено 811 ярмаркових заходів, на яких реалізовано сільськогосподарської продукції на загальну суму понад 69,4 млн. грн.

Центрами зайнятості області протягом січня-вересня 2016 року за курсом «Підприємець-початківець», «Основи бізнес-планування» направлено на навчання 30 осіб. На навчання за професіями, що сприяють започаткуванню власної справи, направлено 116 безробітних.

Проведено 128 інформаційних семінарів «Як розпочати свій бізнес?», участь у яких взяли 1942 особи, 44 профконсультаційних семінари «Від бізнес ідеї – до власної справи» для 502 осіб та 40 семінарів з питань організації зеленого туризму (690 учасників).

Загалом в області проведено 410 навчальних семінарів, тренінгів тощо, учасниками яких стали майже 5,3 тис. осіб.