Прес-центр7 вересня 2020, 16:09

За матеріалами СБУ до 10 років ув’язнення засуджено агента ФСБ РФ, який готував диверсію на Луганщині

За матеріалами Служби безпеки України засуджено агента  ФСБ РФ, який у липні цього року прибув з тимчасово окупованої території для виконання завдання з вчинення диверсійного акту на об’єкті критичної інфраструктури Луганської області.

Слідчі Служби безпеки України під процесуальним керівництвом прокуратури встановили, що у 2014-2018 роках житель тимчасово окупованого міста Ровеньки у складі різних проросійських НЗФ  – так зв. «комендатури ЛНР», «прикордонної служби ЛНР», «15 БТО СРСР Брянка» та ін. чергував на блокпостах, вів розвідку, брав участь у бойових діях проти сил АТО/ООС.

Восени 2019 року він був завербований  представником ФСБ РФ, відносно якого здійснюється окреме досудове розслідування, і отримав від нього завдання щодо вчинення підривної акції у підконтрольному українській владі Сєвєродонецьку. У разі його успішного виконання, представник іноземної спецслужби обіцяв агентові сприяння у працевлаштуванні у ФСБ РФ. Інструкції зловмисник отримував електронними каналами зв’язку.

7 липня він прибув до Сєвєродонецька. Із заздалегідь заготовленого ворогом схрону він мав витягнути два гранатомети РПГ-22 і здійснити ними постріли по ємностях із аміаком на території ПрАТ «Сєвєродонецьке об’єднання «Азот».

Контррозвідники СБУ затримали диверсанта на гарячому,  під час вилучення засобів ураження із схованки.

На той час у сховищі рідкого аміаку знаходилося близько 4553 тонни рідкого аміаку. За висновками експертів, порушення цілісності сховища  призвело б до зараження території площею понад 1200 кв. км, яка б охопила 35 населених пунктів із населенням понад півмільйона людей.

Під час досудового розслідування провину зловмисника повністю доведено.  

Сєвєродонецький міський суд Луганської області визнав його винним у скоєнні злочинів, передбачених ч. 3 ст.15, ч. 1 ст.111 (замах  на державну зраду шляхом надання іноземній організації  допомоги у підривній діяльності проти України), ч. 1 ст.113 (готування до вчинення диверсії), ч. 1 ст.263 (придбання бойових припасів без передбаченого законом дозволу), ч. 2 ст. 110 (посягання на територіальну цілісність і недоторканість України за попередньою змовою групою осіб) Кримінального кодексу України.

Правопорушника засуджено до 10 років позбавлення волі з конфіскацією майна.

Сторона захисту має право на оскарження вироку в апеляційному порядку протягом місяця з дня проголошення вироку.

За інформацією 3 управління ГУ СБУ в Донецькій та Луганській області