Прес-центр3 квітня 2020, 15:04

Жителі області запитують – Сергій Гайдай відповідає

До голови Луганської обласної державної адміністрації – керівника обласної військово-цивільної адміністрації Сергія Гайдая від жителів області надходять запитання щодо дій та вжиття заходів у період карантину.

Зокрема, вони стосуються проведення тестів на коронавірус та лікування.

Запитання. Лікування від коронавірусу в умовах стаціонару. Хто оплачує? (Бюджет до 1 квітня та НСЗУ з 1 квітня чи родичі пацієнта ходитимуть по аптеках у пошуках ліків та сплачуватимуть рахунки за послуги лікарського закладу).

Відповідь. На підставі підпункту 4 пункту 5 протоколу № 10 засідання Кабінету Міністрів України від 23.03.2020 сформована спроможна мережа стаціонарних закладів для лікування осіб з ознаками гострої респіраторної хвороби COVID-19 на підставі вимог, розроблених Національною службою здоров’я України.

На Луганщині це КНП «Лисичанська багатопрофільна лікарня», КНП «Рубіжанська центральна міська лікарня», КНП «Сєвєродонецька міська багатопрофільна лікарня», КНП «Біловодська багатопрофільна лікарня» Біловодської селищної ради, КНП «Старобільське районне територіальне медичне об’єднання».

Із 1 квітня фінансування послуги з лікування хворих з інфекційною хворобою COVID-19 має відбуватися за програмою медичних гарантій Національною службою здоров’я України.

Запитання. Тест на коронавірус: скільки коштує та де (місто, адреса) його можна зробити? Чи можна зробити його за бажанням людини, якщо немає симптомів ГРВІ. Чи має людина оплатити таке тестування за умови його можливості. Чи має людина взагалі оплачувати вартість тесту, наприклад, у разі його проведення після повернення із-за кордону?

Відповідь. Сьогодні забезпечення тестами для діагностики коронавірусної інфекції здійснюється державою та меценатами. Тому проведення тестування лікувальними установами є безоплатним.

Тестування проводиться відповідно до алгоритму, затвердженого МОЗ України, та інструкцій. Перш за все, тестуються хворі з симптомами коронавірусної хвороби (висока температура, лихоманка, утруднення дихання, пневмонія тощо), які мали контакти з хворими, доглядали хворого, за останні 14 днів перебували за кордоном.

Тестування проводиться за рішенням сімейного лікаря медичними працівниками (йде забір крові) в установах охорони здоров’я або мобільними бригадами медиків на дому.

Крім того, із 3 квітня в Сєвєродонецьку запрацювала лабораторія для ПЛР-досліджень на коронавірус. Її акредитовано за стандартом ІSО:15189. Лабораторія розташована на базі ДУ «Луганський обласний лабораторний центр МОЗ України» в Сєвєродонецьку.

Робити тести всім охочим, без показань, зараз недоцільно. Всі процедури тестування, враховуючи вартість тесту, безкоштовні.