Прес-центр29 квітня 2023, 11:04

Жителями Луганської області подано 33836 інформаційних повідомлень про пошкоджене та знищене нерухоме майно, - Артем Лисогор

Забезпечення житлових прав ВПО, зокрема в місцях компактного проживання, та проблемні питання реєстрації пошкоджень та руйнувань майна на деокупованій території внаслідок агресії рф обговорені на черговому засіданні Координаційного штабу з питань забезпечення реалізації прав і свобод внутрішньо переміщених осіб під головуванням Віце-прем’єр-міністра України - Міністра з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій Ірини Верещук.

Очільник Луганщини Артем Лисогор узяв участь у заході та поінформував про вирішення питань Луганською облдержадміністрацією.

За його словами, 14 територіальними громадами вже затверджені місцеві програми забезпечення житлом внутрішньо переміщених осіб.

Втім, норми чинного законодавства не дозволяють військовим адміністраціям населених пунктів Луганщини у повному обсязі застосовувати повноваження на інших територіях, відмінних від території Луганської області.

Для врегулювання цього питання облдержадміністрацією розроблено проєкти постанов Кабінету Міністрів України про внесення змін до Порядку формування фондів житла, призначеного для тимчасового проживання, обліку та надання такого житла для тимчасового проживання внутрішньо переміщених осіб.

Разом з тим, оскільки Закон України «Про забезпечення прав і свобод внутрішньо переміщених осіб» не містить чіткого визначення терміну місць компактного проживання (МКП), а наводить лише їх невичерпний перелік, на нараді постало питання розробити на законодавчому рівні типове положення про порядок користування житловими приміщеннями у МКП для переселенців.

А також  врегулювати питання щодо користування такими приміщеннями, порядку та підстав їх надання, затвердження типової форми договору користування приміщеннями у МКП.

Крім того, з метою забезпечення підтримки ВПО та всебічного захисту їх прав, у такому положенні доцільно визначити  вичерпний перелік підстав виселення ВПО з тимчасового житла.

Артем Лисогор зазначив, що жителями Луганської області вже подано 33836 інформаційних повідомлень про пошкоджене/знищене нерухоме майно.

Військовими адміністраціями територіальних громад опрацьовано 6822 повідомлення, дані з  5336 інформаційних повідомлень вже  внесені до Державного реєстру майна, пошкодженого та знищеного внаслідок бойових дій, терористичних актів, диверсій, спричинених військовою агресією російської федерації.

Всього до Реєстру внесено 6542 об’єкти нерухомого майна, у тому числі 3231 будівля, 3311 приміщень.