Архів новин

13 сентября 2023

Наступного року додаємо значні бюджетні кошти на оборонно-промисловий комплекс – звернення Президента України

Бажаю здоров’я, шановні українці, українки!

Вагомий був день. Військовий кабінет – такі були деталі, про які зараз не можна говорити, але які будуть дуже результативними у війні.

Провів нараду з Прем’єр-міністром Шмигалем і міністром фінансів Марченком щодо бюджету наступного року.

Окреслив основні параметри – те, що повинно бути пріоритетами в бюджеті держави.

До звільнених населених пунктів Луганщини доставлено чергову партію хліба

Сьогодні, 13 вересня, безпекова ситуація та стан доріг дозволили дістатися до багатостраждальних населених пунктів.

Поліцейські пересуваються швидко, аби ворог не встиг сконцентрувати на них увагу. Саме так доводиться прориватися на допомогу співгромадянам.

Цього разу поліцейські доставили мешканцям деокупованих сіл хліб.

Також привезли із собою Starlink, щоб місцеві могли зателефонувати рідним.

Щовівторка у хабі в Дніпрі переселенців з Луганщини приймає педіатр

На базі хабу Лисичанської громади в Дніпрі щовівторка з 8:00 до 12:00 веде прийом педіатр Білокуракинського центру первинної медико-санітарної допомоги.

Консультації можуть отримати жителі Луганщини, незалежно від реєстрації місця проживання.

Адреса: м. Дніпро, площа Троїцька, 5а.

Телефон для консультацій: +3 8 095 655 86 06.
 

Проект «Укрліт»: уперше 250 творів з української літератури доступні в аудіоформаті

Відтепер понад 250 творів з української літератури для 5–11 класів будуть доступними в аудіоформаті. Для школярів стали доступні твори Ліни Костенко, Івана Нечуя-Левицького, Михайла Коцюбинського, Миколи Хвильового, Валер'яна Підмогильного та інших.

Проект «Укрліт» — це можливість для учнів вибирати, у якому форматі їм зручніше навчатися. Кожен зможе прослухати аудіокниги у вільний час, під час пробіжки чи навіть за кілька днів до іспиту. До того ж це додаткова змога для українців оновити знання з уже забутої програми чи прослухати книги, які пропустили під час навчання в школі.

До хабу в Одесі звернулися по допомогу ще 520 луганчан

За минулий тиждень їм надано 520 та сформовано для подальшої видачі 500 продуктових наборів.

У хабі приймають спеціаліст ПФУ та адміністратор ЦНАПу Лисичанської громади.

Із понеділка по середу з 10:00 до 14:00 можна звернутися до юриста. З вівторка по п’ятницю – до спеціалістів з питань зайнятості.

По середах працює психіатр, по четвергах – психолог, по п’ятницях – сімейний лікар. У цей же день надає послуги перукар.

Представництво Норвезької ради у справах біженців в Україні допомагає з безкоштовним поселенням ВПО у готелі на п’ять діб з харчуванням.

Змагайтеся за призи у «Вікі любить пам’ятки» - подавайте фото/відео для Вікіпедії

Із 1 по 31 жовтня в Україні відбудеться «Вікі любить пам’ятки» 2023 — найбільший фотоконкурс об’єктів української культурної спадщини. Цьогоріч він пройде вже дванадцятий раз. Метою кампанії є зібрати світлини всіх пам’яток нерухомої культурної спадщини України для ілюстрування статей у Вікіпедії.

Участь у конкурсі можуть узяти всі охочі. Для цього протягом жовтня слід завантажувати на Вікісховище роботи власного авторства, послуговуючись конкурсними списками пам’яток.

Жителі Луганщини можуть отримати юридичну консультацію дистанційно

Незалежно від місцезнаходження, ви маєте змогу отримати безкоштовну юридичну консультацію з проблемних питань, що виникли в зв'язку з вимушеним переміщенням.

Телефон: +38 (063) 21-444-17.

Консультує Євгенія Добродзій – юрист з 15-річним стажем, соціальна спеціалістка по Луганській області за проєктом від БО «БФ «Стабілізейшен суппорт сервісез» за підтримки УВКБ ООН.

Звертайтеся із понеділка по п'ятницю з 12:00 до 16:00.

Олена Зеленська презентувала проект своєї фундації «Адреса дитинства»

Фундація першої леді України Olena Zelenska Foundation у межах проекту «Адреса дитинства» споруджує перші будинки для великих прийомних родин із прифронтових регіонів. Презентація проекту відбулася за участю дружини Президента України та директорки Фундації Ніни Горбачової. У восьми областях зводять 14 будинків для великих прийомних родин (так званих дитячих будинків сімейного типу, ДБСТ), які через війну втратили житло. Проект реалізується виключно коштом міжнародних донорів.

Проєкт "Моя Фортеця" від Міністерства освіти та науки України

Проєкт «Моя Фортеця» ініційовано Міністерством освіти і науки України, як рекомендація для облаштування безбар’єрного, безпечного, комфортного, інклюзивного укриття в закладах освіти з метою створення безпечних умов навчання.

«Моя Фортеця» містить рекомендації про приміщення, в якому може бути організоване укриття, а також його облаштування у закладах дошкільної, загальної середньої, професійної (професійно-технічної), позашкільної, спеціалізованої, фахової передвищої, вищої освіти та наукових установ.

#Вірю_в_ЗСУ За добу в зоні відповідальності Східного угрупування військ ЗСУ наші підрозділи радіоелектронної боротьби зірвали майже півтисячі завдань ворога

Про це повідомив начальник пресслужби цього угруповання Ілля Євлаш.

На Лиманському і Куп’янському напрямках, зокрема, противник 557 разів застосував різного типу артилерію.

Загарбники намагаються точково знайти ділянку для розвитку подальших бойових дій.

Використовують малі штурмові групи – до 10 осіб. Кожній з них ставлять завдання закріпитися за підтримки артилерії.

Проте, завдяки вміло облаштованим інженерним загородженням та тактиці Сил оборони, вживаються всі заходи для унеможливлення прориву росіян.

Благодійний фонд «Save Ukraine» повернув ще 13 дітей з окупованої території, зокрема й з Луганщини

Вчора команда Save Ukraine допомогла повернутися ще 13 дітям з окупованих територій Херсонщини, Луганщини та Запорізької області.

Вашій увазі історії декількох з них. Мама приховувала Олесю від окупаційної влади та односельчан цілий рік, аби ніхто не дізнався, що дівчинка живе з нею, й не примусив її навчатися в російській школі.

Микиту, Сашка й Андрія батьки відвезли до бабусі й дідуся на лівий берег, де тоді було безпечніше. Але після звільнення правобережжя родина опинилася розірваною. Батьки чекали деокупацію, щоб забрати дітей, але зрозуміли, це буде не скоро.

У Дніпрі з’явилася вулиця Попаснянська

Депутати Дніпровської міськради ухвалили рішення перейменувати 51 вулицю, назви яких пов’язані з державою-агресором.

Слід зазначити, що розташована у Соборному районі вулиця панфілова відтепер носитиме назву Попаснянська – на честь зруйнованого вщент росіянами міста на Луганщині, з якого евакуювалося майже все із 20 тисяч населення.

Додамо, що Дніпровщина прийняла найбільшу кількість переселенців з Луганської області.

З-понад 100 шахт на Луганщині і Донеччині окупанти вирішили залишити лише 15, чоловіки у так званій «лнр» повинні добровільно раз на місяць з’являтися у військкоматах, ворог не спиняє атак з неба

«На минулому тижні загарбники зазнали значних втрат, зокрема під Новоєгорівкою, не досягнувши бажаного результату. Наразі вони формують нові штурмові групи, аби продовжити тиск. Також підтягують техніку на заміну спаленій, – каже очільник Луганщини Артем Лисогор. – Під загрозою ударів з повітря знаходяться усі, без винятку, населені пункти вздовж лінії фронту. Окупанти застосовують штурмову авіацію практично щодня. Вчора дісталося Надії та Діброві».

Від артилерійських та мінометних обстрілів постраждала Білогорівка.