Прес-центр31 серпня 2024, 13:08

Артем Лисогор пробіг дистанцію в пам’ять про відомого усім луганчанам військовослужбовця Андрія Жидкова на псевдо «Прєпод»

Очільник Луганщини Артем Лисогор разом із військовими, представниками силових структур та громадськості узяв участь у щорічному патріотичному забігу в пам’ять про загиблих військовослужбовців «Шаную воїнів, біжу за Героїв України». 

Подія відбулася на Алеї Захисників Луганщини у Дніпрі та об’єднала більша ста луганчан. До участі долучилися і всі громади області, в різних населених пунктах країни – загалом понад 300 осіб. 
Артем Лисогор пробіг дистанцію в пам’ять про Андрія Жидкова, втрата якого стала болючою для усієї Луганщини.  
Андрій Жидков мав позивний «Прєпод» - був проректором та завідувачем кафедри електричної інженерії Східноукраїнського національного університету імені Володимира Даля. Він був непридатний до військової служби і ніколи не тримав у руках зброї… Але 24 лютого він зробив вибір і став на захист свого міста, студентів, Батьківщини. Займався усім, чим міг - зв’язком, волонтерством, аеророзвідкою, водив авто. І попри все зберігав войовничий дух.  

Андрій Жидков загинув 4 листопада 2022 року у районі Бахмута, потрапив під ворожі “гради”. Йому було 50 років.  

«Сьогодні, як ніколи, важливо засвідчувати нашу гордість і нашу пам’ять про кожного, хто віддав найдорожче – власне життя за вільну Україну. Пишаюсь тим, як луганчани в усіх куточках нашої країни долучились до забігу. Адже саме за Луганщину віддали життя перші Герої цієї війни. Ми пам’ятаємо кожного і помстимось за кожного!» - сказав Артем Лисогор. 
Учасниками забігу стали і матері загиблих Героїв Луганщини – Сергія Склярова, Дмитра Набоки та Руслана Довгополого. Вони принеси портрети своїх дітей, не всі змогли стримати сльози… Матері Руслана, Вірі Пожидаєвій, Артем Лисогор вручив нагороду сина – Знак Пошани «Захиснику Луганщини», на жаль, посмертну...
Долучився до забігу і Едуард Магомедалієв - лейтенант поліції, інспектор взводу № 1 полку управління поліції особливого призначення № 3 окремої штурмової бригади Національної поліції України «Лють». Рік тому, у День Незалежності України, рятуючи життя бойовому побратиму, Едуард втратив ногу. Артем Лисогор вручив нашому воїну Знак Пошани «Захиснику Луганщини». 

«Такі заходи дуже важливі. Вони для нас, військових, цінніші за будь-які винагороди, адже ми бачимо, що люди пам’ятають про кожного воїна. Пам’ять – це найголовніше, що зараз у нас є», - звернувся до присутніх Едуард.  

Кожен присвятив цю події своїм рідним чи близьким – хтось втратив батька, хтось - сина чи доньку, хтось - друга.  
Свою незламність проявили і Попасняни – подолали дистанції на 5 та 10 кілометрів. Вони бігли не лише в пам’ять про загиблих Героїв, а й про своє місто, яке ворог стер з лиця землі.  
Наймолодшими учасниками спортивної події стали майбутні першачки. Вони пробігли дистанцію зі своїми рідними, першими отримали медалі.