Прес-центр21 серпня 2024, 09:08

Громади матимуть розширений доступ до державних програм енергоефективності – це зекономить кошти місцевих бюджетів, –Артем Лисогор

Меморандум про взаємодію у сфері підвищення енергетичної стійкості громад підписали 20 серпня у Кропивницькому під час розширеного засідання Конгресу місцевих та регіональних влад при Президентові України.

«Попри складу ситуацію в енергетичному комплексі країни, викликану постійними російськими ракетними обстрілами, Президент і Уряд наголошують на енергонезалежності, впроваджуються додаткові механізми та інструменти, якими можуть скористатися громади, – зазначив Артем Лисогор, очільник Луганщини. – Реалізація заходів, про які йдеться цьому документі, дасть можливість владі на місцях отримати розширений доступ до державних програм з фінансування енергоефективності».

Зокрема, завдяки співпраці державних органів, органів місцевого самоврядування та профільних асоціацій, очікується значне зростання кількості термомодернізованих будівель та побудованих сонячних електростанцій.
Це призведе до зменшення споживання на 15 млн Гкал на рік, що скоротить використання природного газу на 2 280 000 тис. м куб. за відповідний період.

Як наслідок, майже п’ять мільйонів домогосподарств отримають більш комфортні умови проживання та зменшення платежів за опалення удвічі.
Встановлення сонячних електростанцій на дахах дасть можливість самостійно виробляти електроенергію для власних потреб та генерувати її в загальну мережу через механізм активного споживача.

Крім того, очікується, що майже 1,5 мільйона домогосподарств будуть  безперервно отримувати послуги з опалення водопостачання та користуватись ліфтами навіть у разі відключень електроенергії.
Наразі на комунальні послуги в областях щороку з місцевих бюджетів витрачається близько 36 млрд гривень. Активне впровадження заходів з енергоефективності, а також встановлення сонячних електростанцій заощадить до 50 % цих статей витрат, а це понад 16 млрд гривень на рік. На зекономлені кошти громади зможуть збільшити фінансування соціальних та інших важливих програм.