Прес-центр8 вересня 2023, 11:09

Луганські поліцейські допомагають розміновувати деокуповані території Харківщини

Нерозірвані боєприпаси, сотні тисяч протипіхотних та протитанкових мін, авіабомби, мінометні міни, артснаряди – все це лишилося в українських полях, лісах, на дорогах та у будинках. Окрім того, відступаючи, росіяни підступно мінують кожен можливий сантиметр української землі.

Луганщина нині майже повністю окупована. При деокупації регіону на Луганщині будуть ті ж самі виклики.
Наразі, бійці поліції особливого призначення та троє вибухотехніків ГУНП в Луганській області, які пройшли навчання та отримали необхідні знання і навички залучені на допомогу розмінування деокупованих територій Харківщини.

Частіше за все поліцейські стикаються з мінами ПФМ-1 (так звані "пелюстки"), що заборонені усіма міжнародними конвенціями. Підступність цих боєприпасів у тому, що вони невеликі за розміром, це робить "пелюстку" непримітною серед трави чи опалого листя.

Крок за кроком правоохоронці оглядають сільськогосподарські угіддя, польові дороги, ліси та знешкоджують ворожі боєприпаси. Протягом місяця обстежено близько 45 квадратних кілометрів, виявлено та знищено понад 100 вибухонебезпечних предметів.

Бійці зазначають, що їх мета повернути безпеку в кожну українську домівку, заради цього готові працювати цілодобово.

«Ми обов’язково повернемо українські землі рідної Луганщини, а потім будемо її розміновувати, аби родючі поля приносили хліб, а не смерть, аби діти плавали в водоймах, а не обходили їх стороною, аби в лісах господарями знову стали дикі звіри, а не орки», - зазначають поліцейські.