Прес-центр21 серпня 2024, 10:08

Основні проблемні питання наших переселенців розглянуті із представництвом Уповноваженого з прав громадян, постраждалих внаслідок збройної агресії проти України

Організований Офісом Омбудсмана України захід об’єднав профільні міністерства, народних депутатів, громадські організації та представників обласних військових адміністрацій. 

Зокрема, обговорили найважливіші для переселенців питання – житлові права та забезпечення робочими місцями. 

Для підтримки людей та в рамках реалізації Стратегії державної політики щодо ВПО на період до 2025 року у Луганській області діє відповідна комплексна цільова програма. На її виконання здійснюється забезпечення базовими послугами мешканців регіону, які перемістилися до інших областей у зв’язку з тимчасовою окупацією населених пунктів. Йдеться про соціально-гуманітарні, медичні, правові, житлові та інші програми, а також підготовку до деокупації. 

«На жаль, наш регіон, має найбільший відсоток тимчасово окупованих територій і, відповідно, велику кількість внутрішньо переміщених осіб, в тому числі і тих, хто має такий статус з 2014 року. Існує ряд проблемних питань, для вирішення яких необхідна підтримка центральних органів влади», - зазначив Олексій Смирнов, перший заступник голови облдержадміністрації. 

Він звернув увагу на відсутність механізму компенсації за зруйноване, пошкоджене та фактично втрачене житло на захоплених територіях, посилення уваги до ВПО щодо забезпечення житлом або для його оренди, неможливість отримання відомостей про реєстрацію місця проживання особи на ТОТ з 2014 року.

Також було наголошено на збільшенні підтримки освітніх закладів Луганської області та можливості права вибору батьками учнів закладу та форми здобуття освіти, недостатній кількості медичних кадрів для укладання договорів з НСЗУ релокованими медичними закладами області, змушенні суб’єктів господарювання з нашого регіону перереєстровуватися за місцем їх фактичного перебування тощо.

Варто зазначити, що облдержадміністрацією напрацьовано та представлено на розгляд Уряду можливі шляхи вирішення цих питань. 
На регіональному рівні Луганщина ефективно впроваджує Стратегію  державної політики щодо підтримки внутрішньо переміщених осіб. Зокрема, область відзначили за напрямами працевлаштування переселенців та надання різних видів послуг. 

Завдяки розгалуженій системі гуманітарних хабів Луганщини по всій Україні вдалося забезпечити наших переселенців 63 видами послуг. Найбільш затребуваними є медичні, юридичні та консультаційні, а також  адміністративні (через ЦНАПи). Надається гуманітарна допомога.

«Луганщина дійсно має ряд особливостей, а тому слід їх врахувати. Є об’єктивні причини, за якими не всі області можуть виконати заходи Стратегії. Якщо ми це пропрацюємо, робота у напрямі підтримки ВПО буде ефективнішою», - наголосила  Ольга Алтуніна, представник Уповноваженого з прав громадян, постраждалих внаслідок збройної агресії проти України.