Прес-центр22 жовтня 2023, 10:10

Отримав паспорт рф – на війну, відмовився – вмирай без жодних соціальних гарантій

Після найбільшої хвилі примусової паспортизації, що тривала до так званих «перших виборів», за справу взявся слідчий комітет рф.

Його очільник призвав позбавляти громадянства рф жителів так званої «лнр», які відмовляться брати участь у війні.

Ця особа вбачає участь у бойових діях населення окупованої Луганщини пріоритетною, про що нещодавно і заявив.

Він наполіг на необхідності жорстко контролювати кожну спробу ухилення від військового обліку мешканців так званої «лнр», які мають паспорт рф.

Ніби заслужений юрист, але робить вигляд, що не пам'ятає змісту статті 51 Женевської конвенції щодо заборони примусу служби в рядах окупаційних військ жителів захоплених територій.

Що несе за собою відмова? Достеменно невідомо, які вона матиме юридичні наслідки, і свободи скількох людей будуть показово обмежені.

Втім, після відмови воювати і позбавлення громадянства люди щонайменше не в змозі будуть отримати ані медичну допомогу, ані роботу, ані можливість навчатися.

Звісно їм не надаватимуть ніякі соціальні та адміністративні послуги, анулюють виплати. Це вже прийнято на законодавчому рівні. Залишать без можливостей взагалі.

Поки є шанс евакуюватися звідти через країни Європи. Так, недешево, але життя і воля набагато дорожчі. Не варто втрачати часу. Його обмаль.