Прес-центр3 жовтня 2023, 11:10

Перебуваючи в евакуації, співробітники сфери психічного здоров'я поступово збільшують кількість заходів, спрямованих на лікувально-профілактичну роботу з ВПО, – Юрій Стогнієв

Про це директор Департаменту охорони здоров’я облдержадміністрації доповів напередодні Дня ментального здоров’я.

Юрій Стогнієв зазначив, що наразі основні зусилля працівників сфери психічного здоров'я спрямовані на лікувально-профілактичну роботу з ВПО у шелтерах та гуманітарних хабах.

Там розширено спектр послуг та підвищується якість їх надання. Проводяться психоосвітні заходи.

Він додав, що ще навесні Обласна координаційна рада з розвитку охорони психічного здоров'я під керівництвом заступниці очільника регіону Катерини Безгинської проаналізувала виконання «Плану заходів на 2021-2023 роки з реалізації Концепції розвитку охорони психічного здоров'я в Україні на період до 2030 року» в Луганській області та визначила напрями роботи до 2025 року.

Спікер наголосив на значній увазі до проблеми першої леді України Олени Зеленської та її ініціативи – Всеукраїнської програми ментального здоров’я «Ти як?».

«Для жителів Луганщини має свою специфіку дистрес – стан, при якому людина не в змозі повністю адаптуватися до стресових ситуацій. Багато хто з земляків втратив все або майже все. Людей турбує невизначеність тривалості війни та її перебігу, тривога за долю близьких та рідних, розірвані зв’язки в сім’ях, – каже директор Департаменту охорони здоров’я. – Після звільнення територій спостерігатиметься нестача психологів та психотерапевтів, тому що на нас очікує масштабна роботи з травмами втрати, реакціями горя, стресовими розладами».

Також днями в межах регіональної координації Координаційного центру КМУ представлено результати масштабного дослідження, що було проведено Регіональними координаторами Всеукраїнської програми ментального здоров’я.

А саме, анкетування щодо психосоціальних послуг на рівні областей та громад серед надавачів та отримувачів відповідних сервісів.

На його результатах теж акцентував увагу Юрій Стогнієв.

Зокрема, було проаналізовано психоемоційний стан отримувачів послуг, виявляли вразливі групи населення, рівень задоволеності сервісами, оцінювали потреби. Загалом по Україні опитування охопило 113 702 особи – 43 749 отримувачів послуг та 69 953 надавачі у сферах освіти, охорони здоров’я, соціальних служб тощо.

Серед отримувачів найбільшу довіру, як джерело інформації про ментальне здоров’я, викликали офіційні медіамайданчики органів влади, а також психологи і психіатри. Надавачі послуг надають перевагу лише знайомим фахівцям.

Серед молоді найбільше поширені байдужість та відсутність сенсу у майбутньому, а доросле покоління частіше нарікає на панічні настрої з якими важко впоратись.

На питання «З ким ви хотіли б поговорити про стрес?» - більшість висловили готовність довіритись сімейному лікарю або психологу.

Надавачі послуг усіх сфер зазначають значне зростання навантаження на роботі після початку повномасштабного вторгнення. Зокрема,  медики нарікають на велику кількість пацієнтів, освітяни – на дистанційну форму навчання та постійні тривоги тощо.

Директор Департаменту охорони здоров’я облдержадміністрації Юрій Стогнієв підкреслив, що започаткування Всеукраїнської програми ментального здоров’я дозволило поставити ментальний добробут у пріоритет майбутньої відбудови та закласти фундамент формування державної політики в цій сфері.