Прес-центр17 жовтня 2023, 11:10

СБУ зібрала докази нових злочинів ватажка «лнр» пасічника проти національної безпеки України та повідомила йому про підозру

пасічнику інкриміновано участь в організації та проведенні незаконних виборів на тимчасово окупованій території та повторне обрання до незаконного органу влади (ч. 5 ст. 111-1 КК України).

Умисні протиправні дії, вчинені окупаційним чиновником, були спрямовані на створення умов для анексії російським агресором частини території України.

Так, у січні-травні 2023 року він підписав низку так званих «законів» та «указів» щодо організації та проведення в «лнр» виборів до так зв. «народного совєта» та представницьких органів «муніципальних утворень».

На їх підставі було організовано процес підготовки до незаконних виборів, які окупанти провели у вересні 2023 року.

23 вересня, за поданням президента рф та за власною згодою, пасічник був добровільно обраний «народним совєтом» на посаду «глави лнр». Він прийняв присягу на вірність «народу лнр», конституції рф, «конституції лнр» та офіційно вступив на посаду «глави лнр».

СБУ повідомила пасічнику про підозру в участі в організації та проведенні незаконних виборів та у добровільному обранні до незаконного органу влади на тимчасово окупованій території.

Нагадуємо, що раніше ватажок «лнр» вже отримав від Служби безпеки повідомлення про підозру за іншими епізодами злочинної діяльності на шкоду національній безпеці України (https://t.me/SBUkr/5257).

Обвинувальні матеріали вже розслідуваних кримінальних проваджень щодо пасічника перебувають на розгляді в суді.