Прес-центр13 жовтня 2023, 12:10

У Києві розпочав роботу Форум регіональних координаційних центрів

За ініціативи Віцепрем’єр-міністра Ірини Верещук у Києві проходить Форум регіональних координаційних центрів.

Він зібрав близько 100 учасників з усіх регіонів України та з-за кордону.

Спікерами виступають керівники координаційних центрів підтримки цивільного населення, міжнародних організацій та донорів, представники громадських та волонтерських організацій.

Вони розглядають алгоритми розвитку КЦ як адміністративної платформи для гуманітарної підтримки цивільного населення, варіанти мобілізації зусиль регіональної та місцевої влади, громадських та волонтерських організацій, а також міжнародних організацій та донорів навколо КЦ.

Під час заходу визначатимуть пріоритети роботи та планування спільних із донорами дій та фінансування на 2024 рік.

Важливою є й уніфікація та стандартизація алгоритмів роботи КЦ у різних регіонах.

Координаційні центри підтримки цивільного населення є консультативно-дорадчими органами при обласних, Київській міській державних (військових) адміністраціях.

Вони створені для підтримки та допомоги населенню, постраждалому від війни. Зокрема йдеться про внутрішньо переміщених осіб, ветеранів, осіб з інвалідністю, дітей тощо.

Такі центри при ОВА опікуються наданням соціальних послуг (тимчасове житло, працевлаштування) та гуманітарної допомоги постраждалому населенню, а також психосоціальної, медичної та правової допомоги. Вони відіграють ключову роль у взаємодії між місцевими органами виконавчої влади з одного боку та міжнародними структурами, громадськими й волонтерськими організаціями, з іншого боку.

На сьогодні по всій Україні вже утворено 24 обласні координаційні центри.

Окрім службовців обласних військових адміністрацій, у роботі Форуму взяли участь представники наступних організацій: Міжнародна організація з міграції (МОМ), Команда Координаторки системи ООН в Україні, Управління ООН з координації гуманітарних справ (OCHA), Управління Верховного комісара ООН у справах біженців (УВКБ ООН), Міжнародний Комітет Червоного Хреста, Товариство Червоного Хреста України, Дитячий фонд ООН (ЮНІСЕФ), Офіс Ради Європи в Україні, Агентство США з міжнародного розвитку, Посольство Великої Британії, Міністерство закордонних справ, у справах Співдружності та розвитку Великої Британії, Посольство Швеції в Україні, Фонд «Партнерство за сильну Україну» (ФПСУ), Генеральний директорат з питань цивільного захисту та гуманітарної допомоги в Європі (ECHO), Міжнародний благодійний фонд “Карітас України”, Спільнота святого Егідія, Рада міжнародних наукових досліджень та обмінів IREX, БО «БФ «Восток-CОС», БФ «Право на захист», ГО «Група впливу», Громадська організація «ДОНБАС СОС», БФ «Стабілізейшен Суппорт Сервісез», ГО «Простір можливостей», ГО «Крим СОС», ГС «Українська мережа за права дитини», БФ «Ветеран Хаб ++», БФ «Там, де ми –– там Україна».