Прес-центр5 серпня 2024, 19:08

Ви формуєте державну молодіжну політику, - очільник Луганщини Артем Лисогор відкрив форум «Молодь. Трансформація. Рух»

«Ви рятували людей під час евакуації населення напочатку війни, багато допомагали землякам у гуманітарних хабах. Наразі – формуєте державну молодіжну політику. Її важливою складовою має стати реінтеграція молодих людей, які вимушено залишились на окупованих територіях. Ви найпотужніший ресурс Луганщини. Тому після Перемоги ми будемо не відновлювати зруйновані міста, а побудуємо сучасні та енергоефективні – такі, які будуть зручними для майбутніх поколінь», - зазначив він у вітальному слові.

Дискусійні панелі форуму присвятили сучасним тенденціям та інноваційним ідеям щодо розвитку молодіжних організацій. Зокрема, ініціативі по створенню діалогової платформи «Молодь. Трансформація. Рух. Безпека», яка об’єднає владу, молодь, громадськість та поліцію.

Луганська  обласна  молодіжна рада презентувала результати опитування щодо актуальних проблем молодих людей. Зокрема, крім фінансових труднощів, високої вартості освіти та відсутності техніки для онлайн-навчання, було названо відмову у працевлаштуванні через статус ВПО.

Це питання Артем Лисогор пообіцяв винести на державний рівень, а також доручив вирішувати кожний випадок персонально у приймаючих громадах. 

Також обурення голови облдержадміністрації викликало відрахування  студентів, які залишаються на окупованих територіях Луганської області, через несплату коштів за навчання: «Ситуацію зі вступом вирішили, вирішимо й із заборгованістю», - запевнив він присутніх.

Серед кейсів, якими поділились учасники заходу з різних регіонів: створення молодіжних хабів у Рівному та на Франківщині, розробка молодіжних програм та допомога в оздоровленні дітей у безпековому таборі на Прикарпатті, участь у програмі обмінів «Віднова.ua».
Окремо було наголошено, що 76% молодих людей готові повертатись додому та долучатись до відновлення територій. 56% з тих, хто виїхав закордон, вважають ціллю свого життя – допомагати Україні.
Крім того, молодь має бажання прийти працювати у владі, тож Артем Лисогор висловив готовність укласти Меморандум про співпрацю з обласною молодіжною радою щодо стажування молодих лідерів в ОМС.
Начальник Луганської ОВА подякував Міністерству молоді та спорту за співпрацю, а також в.о. програмного менеджера UNDP в Україні Федеріці Діспенці за підтримку молодіжних ініціатив в межах проєкту «EU4Recovery – розширення можливостей громад в Україні», який  фінансується Європейським Союзом. 
З нагоди Дня молоді він вручив лідерам молодіжного руху Листи подяки Луганської обласної державної адміністрації.