Прес-центр20 вересня 2023, 18:09

Відбулося чергове засідання Координаційного центру підтримки цивільного населення при Луганській ОВА

На засіданні Координаційного центру підтримки цивільного населення при облдержадміністрації розглянуто організацію роботи Старобільської районної військової адміністрації із внутрішньо переміщеними особами, результати оздоровчої кампанії «Літо 23» для дітей з родин загиблих Захисників України, ветеранів війни та ВПО, а також впровадження всеукраїнської програми ментального здоров’я «Ти як?» у Луганській області.

Заступниця голови облдержадміністрації, керівниця Координаційного центру Катерина Безгинська відзначила широкий спектр адміністративних послуг, які можна отримати у хабах Старобільського району у містах Рівне, Київ та Львів, та, водночас, акцентувала на необхідності збільшення працівників, які надають такі послуги.

Начальник Старобільської районної військової адміністрації Володимир  Череватий доповів присутнім про реалізацію заходів в рамках «Комплексної програми підтримки внутрішньо переміщених осіб» та «Програми забезпечення житлових прав внутрішньо переміщених осіб на 2023-2025 роки». Поінформував про створення координаційних центрів підтримки цивільного населення та з питань забезпечення реалізації прав і свобод ВПО Старобільського району.

Директор Департаменту соціального захисту населення ОДА Елеонора Поліщук розповіла про оздоровлення дітей територіальними громадами області. За її словами, з 3 346 луганських малюків послуги із оздоровлення та відпочинку отримали 3 310. Зокрема, 2 697 – відпочили в Україні та за кордоном.

В цілому на проведення оздоровчої кампанії «Літо 23» з місцевих бюджетів було спрямовано 14,3 млн гривень.

Окрема увага була приділена впровадженню проєкту збереження ментального здоров’я, який патронує Олена Зеленська, «Ти як?». Зокрема, підсумкам анкетування, в рамках якого було опитано 1 955 надавачів та  3449 отримувачів психологічних послуг.

Як з’ясувалось, з них відповідно 74,1% та 63,68% пережили потенційно травматичні події під час російсько-української війни.  Тож відповіді учасників опитування дозволили виявити чинники, які найбільше впливають на рівень психічного навантаження, та питання, що потребують серйозного пропрацювання із фахівцями. Як зазначила регіональний координатор з питань психічного здоров’я в Луганській області Інна Сазонова, отримані  відповіді надають релевантні дані для коригування програм ментальної підтримки (із результатами анкетування можна ознайомитись за посиланням).