Прес-центр20 серпня 2024, 10:08

Заклади Луганщини будуть надавати соціальні послуги з формування життєстійкості та супроводу ветеранів та демобілізованих осіб

Пріоритетні напрями розвитку соціальних послуг та питання інформаційної політики щодо підтримки ВПО розглянули на засіданні Координаційного центру підтримки цивільного населення при облдержадміністрації.

Як зазначила заступниця голови облдержадміністрації, керівниця Координаційного центру Катерина Безгинська, Урядом реалізується багато пілотних проєктів, що спрямовані на психосоціальну підтримку, зниження загального рівня стресу і тривожності населення, формування навичок першої психологічної допомоги близьким, забезпечення послугами ветеранів та членів їх сімей, доглядові послуги тощо.

Зокрема, було повідомлено про експериментальний проект щодо надання послуг з формування життєстійкості. Для жителів Луганської області їх планують організувати на базі діючих установ-надавачів соціальних послуг. 

Наразі відновлено діяльність 14 закладів-надавачів соціальних послуг, у яких вже працюють: п’ять відділень з надання соціальних послуг сім'ям, дітям та молоді (Сєвєродонецька, Білокуракинська, Новоайдарська, Чмирівська, Щастинська територіальні громади); по два відділення соціальної допомоги вдома та денного перебування (Біловодська та Новоайдарська територіальні громади) та сім відділень організації надання адресної грошової та натуральної допомоги (Рубіжанська, Попаснянська, Біловодська, Білокуракинська, Новоайдарська, Новопсковська, Чмирівська територіальні громади). Біловодською громадою створена служба «соціального таксі».

Нещодавно Кабінет Міністрів України також дав старт реалізації проекту з організації надання ВПО послуг стаціонарного догляду, підтриманого проживання, за принципом «гроші ходять за людиною». 
Надавачами соціальних послуг можуть бути як юридичні, так і фізичні особи-підприємці. В межах одного населеного пункту один надавач одночасно може забезпечити стаціонарний догляд не більш як 35 особам, соціальної послуги підтриманого проживання - не більш як вісьмом особам. При цьому, отримувачі соціальних послуг самостійно обирають собі надавачів таких послуг.

Фінансування послуг зі стаціонарного догляду, підтриманого проживання здійснюватиметься в межах бюджетних асигнувань на відповідний період.

Військові адміністрації населених пунктів мають визначати осіб, відповідальних за організацію надання соціальних послуг у територіальних громадах, та виявляти осіб похилого віку, осіб з інвалідністю, які потребують стаціонарного догляду, підтриманого проживання, оцінювати їх індивідуальні потреби та надавати їм необхідну допомогу. Проект триватиме  до 31 грудня 2025 року.
Також облдержадміністрація працює над реалізацією проєкту щодо  супроводу ветеранів та демобілізованих осіб, метою якого є реінтеграція ветеранів війни у цивільне життя, їх реабілітація (психологічна та фізична) та професійна адаптація.

Про затребуваність базових соціальних послуг говорить той факт, що протягом 2024 року їх отримали 20,3 тис.