Прес-центр14 серпня 2024, 17:08

Запрацювала Координаційна міжвідомча рада з профілактики неінфекційних захворювань

Заступниця голови облдержадміністрації Катерина Безгинська провела перше засідання оновленої Координаційної міжвідомчої ради з профілактики неінфекційних захворювань.

«Основними завданнями Координаційної ради є: забезпечення ефективної міжсекторальної взаємодії під час виконання Національного плану заходів щодо неінфекційних захворювань для досягнення глобальних цілей сталого розвитку. Зокрема, популяризація здорового способу життя і профілактика неінфекційних захворювань, зниження рівня споживання тютюнових виробів, проведення моніторингу стану харчування населення тощо», - нагадала Катерина Безгинська.

Вона заслухала інформації директора Департаменту охорони здоров'я Луганської ОВА Юрія Стогнієва та керівників обласних закладів охорони здоров'я про заходи з профілактики хвороб серцево-судинної та ендокринологічної систем, онкологічних та дитячих захворювань.

Як було повідомлено, пацієнти з інсулінозалежним цукровим діабетом отримують глюкометри та тест-смужки безкоштовно за державною програмою. В області налагоджено механізм  виписки безкоштовних та пільгових рецептів для отримання лікарських засобів, які передбачені державною програмою «Доступні ліки» для забезпечення лікарськими засобами окремих груп населення (включно з ендокринологічною патологією) відповідно до чинного законодавства.

Від початку повномасштабного вторгнення рф на територію України одною з пріоритетних задач для облдержадміністрації було забезпечення пільгових груп населення ліками. Через лікарні області постійно розповсюджувались  гуманітарні лікарські засоби для лікування ендокринологічної патології. Всього більше 500 000 пігулок щодо замісної гормонотерапії для лікування гіпотиреозу, 40 000 цукрознижувальних пігулок, 18000 шприц-ручок, флаконів та картриджів інсулінів різного типу, як короткої так і пролонгованої дії, було надано пацієнтам із потребою.

На особливому контролі забезпеченість тест-смужками пацієнтів з інсулінозалежним цукровим діабетом як дітей, так і дорослих. Між медичними установами регіону перерозподілено 225 глюкометрів та 168750 тест-смужок.