Прес-центр4 жовтня 2016, 16:10

Бути чи не бути об’єднаним територіальним громадам у Кремінському районі?

У приміщенні Кремінської районної державної адміністрації пройшла інформаційна зустріч щодо можливостей створення та функціонування об'єднаних територіальних громад у Кремінському районі.

У заході взяли участь консультанти Луганського регіонального відділення Асоціація міст України, голови сільських та селищних рад Кремінського району, заступник голови Луганської обласної військово-цивільної адміністрації Валерій Косинський, Кремінський міський голова Юрій Прокопенко, заступник голови Кремінської районної ради Борис Руденко.

Експерт з правових питань АМУ Сергій Тихоновський розповів про хід децентралізаційної реформи в Україні та Луганській області, про порядок створення об’єднаних територіальних громад. «За попередніми розрахунками, якщо була б створена Кремінська об’єднана територіальна громада, бюджет громади отримали б у 10 разів більше ніж є цьогоріч. Відповідальність і право на прийняття стратегічних управлінських рішень за вами, за вашими депутатами, за членами вашої громади», - зазначив Сергій Тихоновський.

Валерій Косинський, заступник голови Луганської обласної державної адміністрації, підкреслив важливість створення об'єднаних громад та запропонував застосувати на території Кремінського району ситуативне моделювання з метою дослідження функціонування потенційних спроможних об'єднаних територіальних громад.

Серед основних питань, які задавали учасники зустрічі - це створення ОТГ не за Перспективним планом, дефіцит кадрів та необхідність навчання, підвищення кваліфікації наявних кадрів, велика вартість оцінки землі, відсутність ініціювання з боку м. Кремінне об'єднання та створення Кремінської ОТГ, безініціативність деяких сільських рад, які відрізають бажаючі сільські громади до об'єднання.