Прес-центр9 лютого 2017, 14:02

Соціальна мобілізація – шлях до розвитку громади

На Луганщині розпочалися семінари для груп взаємодопомоги в рамках компоненту "Мобілізація громад задля розширення можливостей в Луганській та Донецькій областях", який є частиною проекту «Відновлення управління та сприяння примиренню в постраждалих від кризи громадах України». Даний компонент виконує Український Жіночий Фонд в рамках проекту, який реалізовується структурою ООН Жінки разом з Програмою розвитку ООН за фінансування Європейського Союзу.

Перші семінари, що присвячені темі "Права людини", провела тренер Юлія Савєл'єва для потенційних Кремінської та Новоайдарської ОТГ (м.Кремінна, с.Червонопопівка, с.Новокраснянка, сел.Новоайдар, с.Денежникове, с.Штормово). Загальна кількість учасників – 30 осіб.

Серед тем, які було вивчено: 1) Поняття «Права людини»; 2) Міжнародні та регіональні стандарти з прав людини; 3) Реалізація прав людини та її основних свобод; 4) Протидія дискримінації. Принципи недискримінації . 5) Закон України «Про засади запобігання та протидії дискримінації в Україні». 6) Як нам відстояти наші права. Національні та міжнародні механізми. ЄСПЛ. Контакти організацій, які надають правову допомогу.

Особливо цікавими для учасниць були практичні заняття: вправи та дискусія, яка розгорнулась навколо питань прав ВПО, жінок, прикладів їх порушень та дискримінації. Обговорення було дуже жвавим, а тематика семінару викликала неабияку зацікавленість з боку членів груп взаємодопомоги. Учасниці проглянули відео-фільм "Права людини".

Соціальна мобілізація дозволяє задіяти власні ресурси громади: об’єднує активних жінок у групи самодопомоги і посилює їхню спроможність реалізувати соціальні та інфраструктурні ініціативи, пропонує зміну мислення людей; активізує громади задля провадження узгодженої згуртованої діяльності у власних інтересах з урахуванням потреб жінок, сприяє розвитку об’єднаних громад та покращенню рівня їхнього життя.