Прес-центр10 жовтня 2016, 15:10

Троїцьке: наддовга дистанція на Луганщині

Децентралізаційний марафон Луганщина - 2016 відвідав потенційну Троїцьку об'єднану громаду Луганської області. В зустрічі взяли участь голови Троїцької селищної, Багачанської сільської, Воєводської сільської, Демино-Олександрівської сільської, Лантратівської сільської, Новознам'янської сільської рад, Привільської сільської, Розпасіївської сільської, Тимонівської сільської, Тополівської сільської, Яминської сільської рад. До заходу долучилися також заступник голови Луганської обласної військово-цивільної Роман Косинський, а також голова райради та голова райдержадміністрації.

Учасники потенційної ОТГ зазначили про необхідність створення Троїцької ОТГ. Керівництво району виступило за створення об'єднаної громади в межах району.

Під час дискусії була висунута пропозиція про внесення змін до Перспективного плану та об'єднання Вівчарівської сільської ради (по Перспективному плану в Лозноолександрівській ОТГ) в Троїцьку ОТГ по причині наявності більш якісної дороги. Голова Багачанської сільської ради виступив про негативне відношення мешканців громади до реформи та об'єднання (300 осіб). Голова Воєводської сільської ради висловив позитивне відношення до об'єднання. В селі досить висока зайнятість населення, 98 осіб самостійно обробляють свої паї, працюють 3 фермерьких господарства.

Депутати Демино-Олександрівської сільської ради зазначили про проблему надходження ПДФО до бюджетів громад за місцем реєстрації підприємства, а не за місцем знаходження виробничих потужностей. Учасники говорили також про проблему неузгодженості реформи освіти із об'єднанням територіальних громад.

Голова Лантратівської сільської ради зазначив про те, що люди розділились на тих, хто "за" і тих хто "проти" реформи 50/50. Учасники висловили думку про те, що при наявності сільського господарства дуже мало сільгосппереробних підприємств, що негативно впливає на ПДФО.

Довідково: прогноз експертів АМУ стосовно фінансової спроможності Троїцької ОТГ: загальний бюджет без урахування трансфертів складає 38068, 5 тис.грн, медична субвенція - 6045,2 тис.грн., освітня субвенція - 19013,5 тис.грн., ПДФО на одну особу - 1523 грн., власні доходи на одну особу - 2376 грн.