Прес-центр27 квітня 2017, 16:04

27 квітня відбулось засідання колегії в облдержадміністрації

Відкриваючи засідання голова облдержадміністрації – керівник обласної військово-цивільної адміністрації Юрій Гарбуз представив присутнім двох нових керівників структурних підрозділів ОДА – директора Департаменту комунальної власності, земельних та майнових відносин Сергія Олейнікова та директора Департаменту охорони здоров’я Валентина Шкорубського.

Участь у засіданні взяли заступник голови облдержадміністрації Вадим Данієлян, керівники структурних підрозділів ОДА, керівники райдержадміністрацій, районних та міських рад, територіальних підрозділів органів виконавчої влади, а також представники підприємств і громадськості.

Про підсумки реалізації заходів регіональних цільових програм за 2016 рік доповіла в.о. директора – заступник директора Департаменту економічного розвитку, торгівлі та туризму облдержадміністрації Ольга Севостьянова.

Вона наголосила, що ці програми мають комплексний характер та стосуються всіх напрямів діяльності у сфері розвитку області, а саме – охорони здоров’я, освіти, екології, спорту, культури тощо.

У 2016 року в області реалізовувалось 39 програм, на які було виділено 414,2 млн грн, що майже у 2 рази перевищує фінансування програм у 2015 році (215,1 млн грн).

Зокрема, фінансування програм здійснювалось переважно за рахунок коштів обласного (182,1 млн грн.) та державного (109,1 млн грн.) бюджетів.

Під час колегії також йшлося про розвиток зовнішньоекономічної діяльності в Луганській області та залучення міжнародної технічної допомоги у 2016 році.

Докладчиком виступив директор Департаменту зовнішніх зносин, зовнішньоекономічної та інвестиційної діяльності ОДА Денис Денищенко.

Він зауважив, що за підсумками 2016 року оборот зовнішньої торгівлі товарами області становив 792,3 млн дол. США і порівняно з 2015 роком збільшився на 37,5 %.

Обсяги експорту та імпорту товарів становили відповідно 435,5 млн дол. США та 356,8 млн дол. США і збільшились порівняно з 2015 роком на 68,9 % та на 12,1 %. Позитивне сальдо зовнішньої торгівлі товарами становило 78,7 млн дол. США (за 2015 рік сальдо від’ємне – 60,6 млн дол. США). Коефіцієнт покриття експортом імпорту склав 1,22 (по Україні – 0,93).

Також він звернув увагу, що міжнародними донорами для впровадження нових та продовження діючих проектів у минулому році виділено понад 190 млн грн на фінансування більш ніж 225 проектів з покращення стану інфраструктури та забезпечення економічного розвитку регіону.

Крім цього, на засіданні колегії облдержадміністрації директор Департамену житлово-комунального господарства ОДА Віталій Сурай розповів присутнім про необхідність внесення змін до Регіональної програми «Питна вода Луганщини» на 2006-2020 роки».

Як було зазначено, пріоритетними мають стати заходи, які спрямовані на збільшення ефективності використання матеріальних та енергетичних ресурсів.

Зокрема, передбачається приділити увагу підвищенню надійності роботи систем водопостачання, якості послуг водовідведення і розширення охоплення населення послугою та ефективності управління і експлуатації систем водопостачання та водовідведення.

Разом з тим, під час засідання розглядався проект Регіональної цільової програми житлового кредитування учасників антитерористичної операції та членів їх сімей на 2017-2021 роки.

Докладчиком виступив заступник начальника управління містобудування та архітектури, в. о. начальника управління містобудування та архітектури облдержадміністрації Михайло Івасішин, а содокладчиком –  директор Луганського регіонального управління Державної спеціалізованої фінансової установи «Державний фонд сприяння молодіжному житловому будівництву» Інеса Кірєєва.

Оптимальний спосіб розв’язання проблеми щодо забезпечення учасників АТО та членів їх сімей житлом є отримання пільгового довгострокового кредиту за програмою що є найбільш сприятливими, – зауважив Михайло Івасішин.

З докладом виступила заступник директора, в.о. директора Департаменту агропромислового розвитку Любов Безкоровайна.

Вона ознайомила учасників колегії з Програмою розвитку та підтримки агропромислового комплексу Луганської області на 2017-2010 роки.

Ця програма спрямована на підтримку тваринницької, рослинницької, переробної та харчової галузі агропромислового комплексу, сільськогосподарської дорадчої діяльності, розвиток сільськогосподарської обслуговуючої кооперації, а також на оновлення машинно-тракторного парку та фінансової підтримки заходів в агропромисловому комплексі.

Рішенням засідання колегії облдержадміністрації усі вищезазначені програми ухвалені.