Прес-центр16 березня 2021, 15:03

Абітурієнти з тимчасово окупованих територій беруть участь в експрес-курсах на Луганщині, які допоможуть при вступі до вишу, – брифінг

Про це повідомив директор Департаменту освіти і науки облдержадміністрації Юрій Стецюк на пресбрифінгу 16 березня.

Він також зазначив, що в 2021 році Департаментом запропоновано організувати роботу 14 освітніх центрів «Донбас – Україна» та «Крим – Україна» на базі шести закладів вищої освіти, їх відокремлених структурних підрозділів та восьми закладів фахової передвищої освіти. Зокрема, у Сєвєродонецьку, Рубіжному, Лисичанську, Старобільську та Кремінній.

Крім того, СНУ ім. В. Даля та ЛНУ ім. Т. Шевченка визначено учасниками пілотного проєкту щодо безоплатного навчання осіб з тимчасово окупованих територій на підготовчих курсах із наступним вступом на навчання у виші.

Так, в ЛНУ ім. Т. Шевченка вже розпочали навчання в он-лайн режимі абітурієнти з тимчасово окупованих територій за програмою експрес-курсів. По закінченні за умови успішного складання іспиту слухачам видадуть сертифікат, що надає додаткові бали під час конкурсного зарахування на бюджетні місця.

В області триває регулярна робота щодо інформування учнів з тимчасово окупованих територій стосовно можливостей здобуття повної загальної середньої освіти в Україні.

У поточному році на екстернаті здобувають освіту 573 учні. Крім того, зросла потреба осіб з тимчасово окупованих територій в отриманні української освіти за дистанційною формою навчання. Наразі за такою формою навчаються 293 учні.

Юрій Стецюк нагадав, що наразі на Луганщині функціонує 271 заклад дошкільної освіти. Черга на влаштування дітей відсутня. За минулий рік створено 255 додаткових місць. Із них 60 в Сєвєродонецьку, 110 у Біловодській територіальній громаді, 15 в Попаснянському районі, 50 в Чмирівській тергромаді, 20 в Старобільському районі. Середній показник завантаженості складає 70 дітей на 100 місць.

Однак є потреба в створенні додаткових місць в громадах Рубіжного, Кремінної, Мілового, Троїцького, Білокуракиного, Лозно-Олександрівки, Марківки.

Спікер наголосив, що зміни, які відбулися в адміністративно-територіальному устрої, не впливають на впровадження освітніх програм. Втім, станом на 15 березня ще не створені відділи освіти у Гірській та Широківській територіальних громадах.

Департаментом щоденно моніториться епідемічна ситуація та дотримання протиепідемічних заходів у закладах освіти області. Всі вони забезпечені дезінфікуючими та антисептичними засобами відповідно до роботи в період карантину.

Зазначено, що наразі в області 14 хворих на COVID-19 учнів (із початку навчального року – 337) та 27 працівників освіти (із початку навчального року – 617).

В закладах загальної середньої освіти за очною формою здобувають освіту 54067 учнів, дистанційно – 1086.

В області створено дев’ять центрів професійного розвитку педагогічних працівників – у Біловодській, Сватівській, Кремінській, Попаснянській, Рубіжанській, Марківській, Міловській, Старобільській та Новоайдарській громадах.

Юрій Стецюк підкреслив, що органи влади на місцях повинні бути зацікавлені в зростанні професійної компетентності та майстерності педагогів закладів освіти.

Громадам необхідно проводити роботу щодо забезпечення закладів освіти фахівцями саме з інклюзивного навчання, зокрема, шляхом стимулювання педагогічних працівників до здобуття другої фахової освіти.

Також одним із пріоритетних напрямів роботи освітньої галузі є впровадження цифрової трансформації галузі.