Прес-центр6 лютого 2020, 12:02

Через службу зайнятості у минулому році працевлаштовано 228 військовослужбовців, які брали участь в АТО/ООС

Минулого року тривала реалізація Комплексної обласної програми медичного і соціального забезпечення учасників антитерористичної операції та членів їх сімей, ветеранів війни та прирівняних до них осіб на 2017-2019 роки.

Один з її напрямів – зайнятість, професійна орієнтація та підготовка учасників АТО/ООС.

Насамперед втілення цього покладене на обласну службу зайнятості –  сприяти якнайшвидшій адаптації у суспільстві, поверненню до мирного життя демобілізованих захисників України, їхньому працевлаштуванню.

Так, 800 демобілізованих військовослужбовців, що брали участь в АТО/ООС, отримували послуги обласної служби зайнятості щодо працевлаштування, профорієнтації, перенавчання та відкриття власної справи. Працевлаштовано 228 осіб.

Одноразову виплату допомоги по безробіттю для організації підприємницької діяльності отримали 14 осіб даної категорії. Для свого підприємництва  вони обрали діяльність у сфері права, вантажний автомобільний транспорт, роботи із завершення будівництва, технічне обслуговування та ремонт автотранспортних засобів, тваринницьку галузь, вирощування овочів, роздрібну торгівлю тощо.

Шість учасників АТО/ООС працевлаштовані за рахунок виплати компенсації єдиного внеску роботодавцю за професіями: водій автотранспортних засобів, штукатур та майстер цеху.

До громадських та інших робіт тимчасового характеру залучені 58 колишніх військовослужбовців.

Протягом 2019 року в області проходили підготовку, перепідготовку та підвищення кваліфікації 77 учасників АТО/ООС за декількома актуальними нам ринку праці професіями.

На замовлення роботодавців та під самозайнятість підвищували кваліфікацію на курсах – «Особливості комп’ютеризації облікової інформації на підприємстві», «Основи розробки Web-сайтів», «Методи та прийоми обслуговування обладнання  котельні», «Вивчення новітніх агротехнологій  та сучасної сільськогосподарської техніки».

Також вони проходили навчання задля подальшого складання бізнес-плану й отримання допомоги для зайняття підприємницькою діяльністю. Профнавчання безробітних учасників АТО/ООС проводилось на навчальній базі Луганської області та за її межами – у ДНЗ «Одеський центр ПТО ДСЗ», Рівненському та Дніпропетровському центрах ПТО ДСЗ.

Луганською обласною службою зайнятості протягом 2019 року 96 учасників АТО/ООС зняті з обліку у зв’язку з прийняттям на військову службу за контрактом.

Всім демобілізованим учасникам бойових дій, які звернулися до центрів зайнятості області, на семінарах та під час індивідуальних консультацій надана вичерпна інформація про весь спектр послуг з професійного навчання, у тому числі про можливість отримання ваучера для підвищення конкурентоспроможності на ринку праці та можливості навчання на базі центрів професійно-технічної освіти ДСЗ України.