Прес-центр13 квітня 2017, 17:04

До кінця квітня на Луганщині на повну запрацює програма «Доступні ліки»

13 квітня голова Луганської обласної державної адміністрації–керівник обласної військово-цивільної адміністрації Юрій Гарбуз узяв участь у селекторній нараді щодо відшкодування вартості лікарських засобів у рамках державної програми «Доступні ліки», яку провів Прем’єр-міністр України Володимир Гройсман.

 

Для реалізації цієї програми Законом України «Про Державний бюджет України на 2017 рік» Луганської області передбачена субвенція на відшкодування вартості лікарських засобів у розмірі 9129,3 тис. грн для лікування серцево-судинних захворювань, бронхіальної астми та діабету 2 типу.

 

Розподіл субвенції здійснюється між місцевими бюджетами міст і районів області на підставі статистичних даних про кількість осіб, які страждають зазначеними захворюваннями.

 

Розпорядженням голови Луганської обласної державної адміністрації – керівника обласної військово-цивільної адміністрації від 06.04.2017 № 214 сума субвенції передана містам і районам області.

 

«Усього в програмі планують брати участь 2 аптечні мережі (154 аптечних пункти). На сьогодні вже укладено 15 договорів. У Сєвєродонецьку, Білокуракинському, Міловському і Новопсковському районах здійснюються організаційні заходи щодо визначення розпорядників коштів та відпрацьовання механізму відшкодування коштів з казначейською службою. До кінця квітня буде укладено ще чотири договори», – наголосив Юрій Гарбуз.

 

У цій програмі беруть участь 16 центрів первинної медико-санітарної допомоги і три РТМО.

 

Міністерство охорони здоров'я України порівняло ціни на аналогічні міжнародні непатентовані назви лікарських засобів в 5 сусідніх країнах: Польщі, Словаччини, Угорщини, Чехії та Латвії.

 

На основі середньої ціни Уряд встановив граничну ціну на лікарський засіб, а також ціну, яку повністю відшкодовує держава.

 

Держава компенсує вартість лікарського засобу за найнижчою ціною, яку подав виробник на участь у програмі, і такий препарат пацієнт отримує безкоштовно. Препарат, ціна на який не перевищує гранично відпускну ціну, пацієнт може отримати доплативши лише різницю між розміром відшкодування за упаковку і фактичною ціною препарату.

 

Для здійснення відпуску лікарських засобів аптечні установи звертаються до розпорядників бюджетних коштів (лікарняні установи) із заявою про укладення договору. Розпорядники коштів, визначені рішенням про відповідні бюджети, формують перелік аптечних закладів без надання преференцій окремим суб'єктам господарювання.

 

Відпуск лікарських засобів здійснюється на підставі рецептів, виписаних лікарями закладів охорони здоров'я за місцем надання медичної допомоги пацієнту на рецептурних бланках форми № 1. У рецепті вказується непатентована міжнародна назва (діюча речовина ліків). Термін дії рецепта становить 30 календарних днів. Кожен препарат виписується на окремому рецепті.

 

Перелік лікарських засобів, що беруть участь у програмі «Доступні ліки», можна знайти на сайті Міністерства охорони здоров'я та сайтах органів влади. Цей перелік регулярно оновлюється.