Прес-центр24 березня 2021, 10:03

Кількість споживачів наркотиків скоротилась на 20%, кількість пролікованих збільшилась на 30% - підбито підсумки Регіональної програми протидії поширенню наркоманії на 2016-2020 роки

Заключний звіт про виконання програми представив на засіданні робочої групи з питань доцільності підготовки проектів програм та фінансування діючих за рахунок обласного бюджету директор Департаменту охорони здоров’я облдержадміністрації Юрій Стогнієв.

У 2016 році у рамках заходів Програми було проведено поточний ремонт приміщення диспансерного відділення м. Лисичанськ, придбане необхідне для роботи центру обладнання та меблі. На зазначені цілі з обласного бюджету було профінансовано 298,7 тис. грн.

В результаті реалізації програми отримані наступні результати:

-        скорочено масштаби незаконного вживання наркотичних засобів і психотропних речовин у Луганській області на 16 - 20 % у порівнянні з 2015 роком, що відповідає зменшенню кількості споживачів наркотиків на 400 – 550 осіб;

-        охоплено профілактичними заходами 75 % підлітків і молоді у віці від 14 до 25 років;

-        збільшено кількість осіб, що пройшли лікування та реабілітацію, тривалість ремісії в яких становить не менше 3 років, на 20 - 30 %.

Учасники робочої групи зазначили, що програма – це приклад співпраці усіх департаментів облдержадміністрації. За результатами засідання вирішено, що програма виконана та не потребує подовження. Деякі питання включені до інших програм, і робота із запобігання незаконному попиту на наркотичні засоби і психотропні речовини, профілактики зловживання ними продовжується.

Зазначимо, що в області продовжує роботу Комунальне некомерційне підприємство Центр психічного здоров’я, на базі якого створений та оснащений навчальний центр з питань первинної профілактики. Філіали центру знаходяться у Сєвєродонецьку, Лисичанську та Рубіжному.

Центр є правонаступником Луганського обласного наркологічного диспансеру, який був заснований у 1977 році, а  також головним лікувально-профілактичним закладом регіону по наданню високо спеціалізованої психіатричної, наркологічної та психологічної допомоги населенню.

Крім того, щоквартально оновлюється єдиний електронний реєстр наркозалежних осіб Луганської області. Для таких пацієнтів впроваджена замісна підтримувальна терапія.