Прес-центр21 грудня 2016, 15:12

Луганщина розвиває зовнішні зносини та зовнішньоекономічну діяльність

З початку 2016 року відбулася 101 зустріч керівництва облдержадміністрації з представниками іноземних держав, з них 14 – з представниками дипломатичного корпусу.

Під час зустрічей мова йшла переважно про налагодження плідної співпраці, можливості реалізації спільних проектів, стабілізацію гуманітарної, безпекової, правової ситуації в області.

Протягом року підписано 10 угод щодо міжрегіональної співпраці Луганської області, які мають за мету налагодження та розширення партнерських стосунків у різноманітних сферах.

Одним із майданчиків для розширення економічного співробітництва підприємств області є участь у економічних та інвестиційних форумах. Нагадаємо, що за підсумками Луганського регіонального форуму «Зміни в 3D», який відбувся 28 жовтня 2016 року у Сєвєродонецьку, підписані чотири меморандуми про співробітництво. А саме: між Державним концерном «Укроборонпром» та Луганською обласною державною адміністрацією; між громадською організацією «Європейська соціальна академія», Асоціацією «Український кооперативний альянс», сільськогосподарським обслуговуючим кооперативом «Перший національний аграрний кооператив», Благодійною організацією «Благодійний фонд «Фундація «Аграрна наддержава», Луганською обласною державною адміністрацією, громадською організацією «Агенція регіонального розвитку Східного Донбасу», Східноукраїнським національним університетом ім. В. Даля, Луганським національним університетом  імені Тараса Шевченка; між ТОВ «Сільськогосподарське підприємство «НІБУЛОН» і Луганською обласною державною адміністрацією та між Польсько-Українською Господарчою Палатою і облдержадміністрацією.

Разом з тим, облдержадміністрація інформує підприємства області про плани міжнародних виставкових заходів, інвестиційних та торговельних пропозицій іноземних партнерів, зміни в податковому та митному законодавстві окремих країн, а також про можливості експорту в рамках Угоди про Асоціацію України з Європейським Союзом.

Також використовуються можливості співпраці України з іншими державами в рамках міжурядових двосторонніх комісій з економічного та торговельного співробітництва. Надані інформаційні дані про експортні та інвестиційні можливості іранській стороні – учаснику Міжурядової Українсько-Іранської спільної комісії з економічного та торговельного співробітництва, турецькій стороні – учаснику Міжурядової українсько-турецької комісії з торговельно-економічного співробітництва.

Крім того проводиться робота по налагодженню ділових контактів Луганщини з регіонами іноземних країни через співпрацю з почесними консулами цих країн в Україні. У грудні поточного року Почесному Консулу Федеративної Республіки Бразилія у м. Харкові Сергію Куцевляку направлено пропозиції щодо співробітництва з регіонами Бразилії та інвестиційні проекти суб’єктів господарювання області.

Для розвитку торговельного співробітництва з китайськими партнерами надано інформацію про експортні пропозиції підприємств області для розміщення на сайті Українського торговельного представництва в Китайською Народною Республікою.