Прес-центр12 березня 2021, 16:03

На Луганщині відбулось виїзна нарада Держлісагенства

Голова Луганської обласної державної адміністрації – керівник обласної військово-цивільної ситуації Сергій Гайдай разом з головою Державного агентства лісових ресурсів України Юрієм Болоховецьким провели спільну нараду, присвячену ліквідації наслідків великих лісових пожеж, що виникли у 2020 році. Крім того, на розгляд було винесені питання залісення на постраждалих від пожежі ділянках в Луганській області та стану підготовки управління Держлісагентства до пожежонебезпечного періоду 2021 року.

Звертаючись до присутніх, Сергій Гайдай відзначив особливе значення того, що Держлісагентство проводить свою виїзну нараду саме на Луганщині – регіоні, де торішні пожежі забрали життя 17 людей, знищили 29 тис. га лісів, понад 300 житлових будинків. Враховуючи це, співробітникам лісових господарств доведеться провести значну роботу з ліквідації наслідків, а саме: розчищення згарищ та створення насаджень поблизу населених пунктів, аби убезпечити їх жителів від імовірних пилових бур.

«Деякі нардепи намагаються робити популістські заяви, спекулюючи на темі трагедії. Проте ті, хто справді був на місці подій може розказати про стовбури полум’я заввишки 30 метрів та постійну зміну напрямку вітру, швидкість якого сягала 30 метрів на секунду. Температура повітря у найспекотніші дні сягала температури 41 градусу та відсутність опадів протягом півроку. Навіть при наявності мільярдів доларів, які витрачає США та Австралія на убезпечення від лісових пожеж – вони трапляються, а масштаб їх наслідків є колосальним», – наголосив Сергій Гайдай.

У обговореннях взяли участь науковці, представники донорських організацій, керівники обласних лісомисливських господарств з Луганщини, Харківщини, Житомирщини, Херсонщини, Запоріжжя, Донеччини та Дніпровщини.