Прес-центр22 березня 2019, 15:03

На Луганщині визначені пріоритети соціального захисту громадян на 2019 рік

Підсумки реалізації пріоритетних напрямів у 2018 році та основні завдання на 2019 рік розглянуто під час засідання колегії Департаменту соціального захисту населення облдержадміністрації.

У заході взяла участь заступник голови облдержадміністрації Ольга Лішик.

Під час колегії визначені головні напрями роботи для покращення  соціального захисту громадян.

Зокрема, сприяння зайнятості населення Луганської області. А саме, забезпечення ефективної дії механізмів легалізації зайнятості та погашення заборгованості із заробітної плати на підприємствах.

Розглянуто питання щодо відновлення та сприяння ефективному веденню соціального діалогу через Луганську обласну тристоронню соціально-економічну раду та Координаційний комітет сприяння зайнятості населення.

Визначені переваги щодо надання при народженні дитини одноразової допомоги «пакунок малюка»; компенсаційної послуги з догляду за дитиною до трьох років «муніципальна няня»; соціальної допомоги для осіб, які доглядають за дітьми, хворими на тяжкі захворювання, яким не встановлено інвалідність.

Окремо проаналізований стан впровадження та організація роботи з надання житлових субсидій за новим механізмом та пільг окремим категоріям громадян на житлово-комунальні послуги у грошовій або готівковій формі.

Разом з цим, опрацьовані питання щодо реалізація програм учасників АТО/ООС та членів їх сімей, зокрема забезпечення житлом, психологічною реабілітацією та адаптацією. А також розвиток соціальних послуг у територіальних громадах для сімей та дітей, осіб з інвалідністю, учасників АТО/ООС та членів їх сімей, внутрішньо переміщених осіб, дітей та громадян похилого віку.

Також основними завданнями визначено координування роботи стосовно запобігання та протидії домашньому насильству і насильству за ознакою статі, організація надання послуг постраждалим безпосередньо за місцем проживання. Впровадження принципів забезпечення рівних прав і можливостей жінок та чоловіків у різні сфери життєдіяльності, розроблення Ґендерного паспорту Луганської області.