Прес-центр28 серпня 2019, 12:08

На Луганщині визначено пріоритети розвитку освіти

Голова Луганської обласної державної адміністрації – керівник обласної державної адміністрації Віталій Комарницький взяв участь у серпневій конференції педагогічних працівників області «Реформування освітньої галузі Луганщини: виклики та сучасні рішення».

Очільник області привітав освітян та висловив їм вдячність за важку й надзвичайно важливу, самовіддану працю.

Віталій Комарницький окреслив головні аспекти розвитку освітньої галузі Луганщини. «Нова українська школа – це ключова реформа не тільки Міністерства освіти і науки, а й усієї нашої держави. Реформа передбачає всебічне застосування інформаційно-комунікаційних технологій в освітньому процесі, управлінні закладами освіти і системою освіти. Запровадження цих технологій в освітній галузі має перейти від одноразових проектів у системний процес, який охоплює всі види діяльності», – зауважив голова облдержадміністрації.

У цьому році область отримала майже вдвічі більше освітньої субвенції. Тому, Віталій Комарницький звернувся до керівників міст та районів, селищних рад взяти під особистий контроль своєчасне використання коштів.

«Функціонування мережі опорних шкіл на Луганщині, забезпечення необхідної інфраструктури, фінансової стійкості та ефективного використання освітньої субвенції перебуває у полі відповідальності органів місцевого самоврядування. Відтак, їхня діяльність буде перевірена та проаналізована», – зазначив очільник області.

Одним із важливих завдань для системи освіти області, за його словами, є ліквідація черг у заклади дошкільної освіти. Так, у цьому році було створено 390 додаткових місць, і цю роботу буде продовжено. До кінця 2019 року буде доповнено 440 додаткових місць у м. Сєвєродонецьку, Новопсковському, Попаснянському, Марківському, Новоайдарському районах, Біловодській та Чмирівській об’єднаних територіальних громадах.

Завдяки роботі дев’яти освітніх центрів «Донбас – Україна», випускники з тимчасово окупованої території області та «сірої зони» подали 738 заяв для вступу до українських закладів вищої освіти за спрощеною процедурою.

Аби зупинити відтік молоді з Луганщини, Віталій Комарницький запропонував розробити «дорожню карту» заходів, спрямованих на розвиток вищої освіти у нашому регіоні з тим, щоб університети та коледжі мали належні умови для проведення вступної кампанії й процесу навчання, а випускники вишів були забезпечені перспективною роботою на підприємствах області та житлом. «У вересні я збираю Раду ректорів закладів вищої освіти із залученням широкого кола роботодавців з визначенням найбільш актуальних професій для нашого регіону», – сказав голова облдержадміністрації.

Також Віталій Комарницький нагадав про реформування системи інституційного догляду й виховання дітей та необхідність створення умов для залучення кваліфікованих педагогічних кадрів.