Прес-центр27 квітня 2017, 15:04

На Луганщині засуджено Інтернет-пособників терористів

До 5 років ув’язнення з річним випробувальним терміном засуджено двох мешканців Сєвєродонецька, які здійснювали інформаційну Інтернет-підтримку діяльності проросійських терористичних угруповань ОРДЛО. Обох пособників «гібридного» агресора суд визнав винними у вчинені злочину, передбаченого ч. 1 ст.110 Кримінального кодексу України – «посягання на територіальну цілісність і недоторканість України».

Один із них створив та адміністрував місцеву групу в соцмережі «ВКонтакте» на підтримку псевдодержавних утворень ОРДЛО, закликав до зміни меж території України та конституційного ладу держави, до визнання чинності сепаратистської «конституції» на території Луганської області. Фінансувалися ці дії із Росії – замовники переказували кошти на його карт-рахунок.

Інший правопорушник, будучи професіоналом у  сфері ІТ-технологій, створив Інтернет-сайт для пропагування ідей «руського міра», дискредитації Української держави та розпалювання міжетнічної ворожнечі. Контент для сайту адміністратор отримував із російських електронних ресурсів, створених у рамках інформаційної війни проти України, фінансову винагороду – через електронну платіжну систему.

Варто зазначити, що комп’ютерник не лише отримав судимість, але й позбувся високооплачуваної роботи у престижній фірмі: на думку керівництва, його дії завдали шкоди діловій репутації компанії.  

Усього ж з початку минулого року за матеріалами СБУ в Луганській області за антиукраїнську діяльність у кібер-просторі засуджено п’ятьох зловмисників. Робота щодо виявлення та притягнення до відповідальності поплічників агресора триває.