Прес-центр17 березня 2021, 18:03

Обласна влада готується до пожежонебезпечного періоду та купального сезону 2021 року

Перший заступник голови облдержадміністрації Олексій Смирнов провів засідання регіональної комісії з питань техногенно-екологічної безпеки і надзвичайних ситуацій. Захід було присвячено затвердженню Плану дій щодо попередження та ліквідації пожеж у природних екосистемах Луганської області в пожежонебезпечний період 2021 року, а також Плану заходів щодо попередження загибелі людей на водних об’єктах протягом купального сезону 2021 року.

Олексій Смирнов наголосив, що у 2020 році не зважаючи на всі проведені превентивні заходи, надзвичайно складні погодні умови на території Луганської області призвели до виникнення масштабних лісових та степових пожеж, найбільшими з яких знищено близько 30 тис. га лісових насаджень. Він відзначив, що ці обставини вимагають перегляду підходу до пожежонебезпечного періоду. Так при підготовці до пожежонебезпечного періоду 2021 року було проаналізовано, заходи 2020 року, вивчено досвід міжнародних партнерів, проведено наради з представниками Державного агентства лісових ресурсів, Регіонального Східноєвропейського центру моніторингу пожеж, структурними підрозділами облдержадміністрації.

Директор Департаменту з питань цивільного захисту та територіальної оборони ОДА Олександр Чалий поінформував присутніх, що внаслідок минулорічних пожеж загинуло 17 осіб, орієнтовно завдано збитків на понад 17,5 млрд грн. Втім за прогнозами Регіонального Східноєвропейського центру моніторингу пожеж,  ситуація з пожежами у найближчій перспективі не буде слабшати, очікується засушливе жарке літо.

Враховуючи ці аспекти, потребувався перегляд підходу як до превентивних заходів так і до супроводження пожежонебезпечного періоду. Буде встановлено суворий контроль за виконанням Плану заходів, на весь пожежонебезпечний період рішенням штабу будуть утворюватися оперативні групи по перевірці виконання заходів Плану.

На даний час вже виконано ряд заходів, так:

- до регіонального матеріального резерву для запобігання виникненню і ліквідації наслідків надзвичайних ситуацій на території Луганської області закладено 12860 літрів бензину А-92 та 15340 літрів дизельного пального.

- з метою запобігання виникненню пожеж у лісах Луганської області передбачено заборону відвідування хвойних лісів населенням і в’їзду до них транспортних засобів, за винятком спеціальних транспортних засобів лісової охорони та пожежної техніки під час встановлення високої та надзвичайної пожежної небезпеки. Зараз триває процедура реєстрації відповідного розпорядження голови ОДА в Державному реєстрі нормативно-правових актів.

Він доповів про стан підготовки місць масового відпочинку на водних об’єктах України, а також запропонував до розгляду План заходів щодо попередження загибелі людей на водних об’єктах протягом купального сезону 2021 року.

Цим рішенням міським органам виконавчої влади та органам місцевого самоврядування поставлено завдання щодо визначення та облаштування місць масового відпочинку громадян на водних об’єктах, відповідно до вимог чинного законодавства.

За підсумком доповіді прийнято рішення про затвердження Плану заходів щодо попередження загибелі людей на водних об’єктах протягом купального сезону 2021 року та Плану щодо попередження та ліквідації пожеж у природних екосистемах Луганської області в пожежонебезпечний період 2021 року.