Прес-центр29 серпня 2019, 17:08

Питання стратегічного розвитку Луганщини обговорили в облдержадміністрації

Засідання колегії Департаменту економічного розвитку, зовнішньоекономічної діяльності та туризму Луганської облдержадміністрації відбулося сьогодні, 29 серпня.

Директор Департаменту Сергій Медведчук нагадав, що голова Луганської обласної державної адміністрації – керівник обласної військово-цивільної адміністрації Віталій Комарницький визначив перелік проблемних питань області, що потребують першочергового вирішення.

«Серед пріоритетів – будівництво залізничної гілки, ремонт автомобільних доріг, відновлення третинного рівня медицини, а також створення комфортних умов для ведення бізнесу та ефективне й раціональне використання державних коштів. Ці завдання пройдуть червоною лінією у Стратегії регіонального розвитку Луганської області на період 2021-2027 роки. Також ці питання будуть відображені у Програмі економічного і соціального розвитку області», – зазначив Сергій Медведчук. Він також наголосив, звертаючись до присутніх, що програмні документи мають бути підготовані не для звітності, а реально сприяти розвитку економіки та підвищенню рівня життя громадян.

Під час розгляду питання стратегічного планування регіонального розвитку було зауважено, що Стратегія розвитку області до 2027 року і План заходів з її реалізації на 2021-2023 роки повинні бути затверджені до 15 січня 2020 року. Відповідно до змін до діючого законодавства у систему стратегічного планування регіонального розвитку обов’язково має бути впроваджена смарт-спеціалізація. Розпорядженнями голови облдержадміністрації створено робочу групу з розробки Стратегії та керівний комітет. До їх складу увійшли представники бізнесу, органів влади, громадських організацій, та інших суб’єктів регіонального розвитку. Але незважаючи на те що група вже сформована запросив приєднатись до неї всіх зацікавлених. Він зазначив, що розроблення обласної стратегії здійснюється з урахуванням стратегій розвитку районів, міст, ОТГ області.

Таким чином, дії обласної та місцевої влади повинні бути синхронізовані. Тому містам обласного підпорядкування, райдержадміністраціям та новоствореним ОТГ рекомендовано розпочати роботу щодо підготовки стратегій розвитку територій на 2021-2027 роки із забезпеченням інформування громадськості про хід цієї роботи.

Крім того, під час колегії було наголошено, що актуальним питанням регіонального розвитку є збільшення притоку інвестицій, як внутрішніх, так і зовнішніх, створення умов для їх використання із забезпеченням максимального економічного та соціального ефекту від їх реалізації.

Увагу присутніх було звернено на наявні дієві інструменти залучення інвестицій, які виділяє Європейський Союз для Сходу України. Це ті кошти, що можуть бути додатково залучені до бюджетів громад. Дієвими інструментами такої допомоги є реалізація Програми підтримки секторальної та регіональної політики України та Надзвичайної кредитної програми для відновлення України.