Прес-центр11 березня 2021, 13:03

Про обов’язковість декларування минулорічних доходів йшлося на брифінгу

Про проведення кампанії щодо декларування доходів, отриманих громадянами у 2020 році, на пресбрифінгу в облдержадміністрації розповіла начальник Головного управління ДПС у Луганській області Ольга Височина.

Вона нагадала, що ця кампанія розпочата 1 січня. Останнім днем подання декларації про майновий стан і доходи цього року буде 30 квітня, а термін сплати задекларованих сум податків за цими деклараціями спливає 30 липня.

Начальник обласної податкової служби детально поінформувала про категорії громадян, які обов’язково подають декларацію про майновий стан і доходи. З відповідною інформацією можна ознайомитися за посиланням.

Крім цього, задекларувати отримані минулоріч доходи зобов’язані жителі сільської місцевості. Зокрема, від продажу власної продукції тваринництва, якщо їх сума сукупно за рік перевищує 50 розмірів мінімальної заробітної плати, встановленої на 1 січня звітного року; від продажу власної сільськогосподарської продукції, якщо розмір земельних ділянок перевищує 2 га; від надання в оренду земельних паїв площею понад 2 га.

Спікер звернула увагу, що дохід від продажу сільськогосподарської продукції, самостійно вирощеної фізичною особою на власних земельних ділянках площею понад 2 га або дохід від надання власних земельних ділянок в оренду іншій фізичній особі за рік не може бути менше 3 % вартості земельної ділянки.

Загалом в 2020 році селянами Луганської області задекларовано 88,4 млн гривень отриманого доходу, 15,8 млн гривень податку на доходи фізичних осіб та 1,3 млн гривень військового збору.

Середня сума задекларованого податку на доходи фізичних осіб та військового збору на 1 га землі склала 217,8 гривень/га, зростання до рівня 2019 року на 21,8 %.

Ольга Височина наголосила, що подати річну податкову декларацію зобов’язані мешканці громад, які минулого року отримали доходи від здачі в оренду сільськогосподарської техніки чи від обробітку землі власною технікою в період сезонних польових робіт з комерційною метою, тобто на оплатній основі.

Важливо, що наразі громадяни мають можливість подати таку декларацію, не відвідуючи податкову службу, а направити засобами електронного зв’язку, скориставшись сервісом в «Електронному кабінеті» на офіційному вебпорталі ДПС України за посиланням: http://cabinet.tax.gov.ua.