Прес-центр21 квітня 2017, 16:04

Проблеми енергозабезпечення населених пунктів вздовж лінії розмежування – у полі зору облдержадміністрації

Перший заступник голови облдержадміністрації Роман Власенко провів засідання регіональної комісії з питань техногенно-екологічної безпеки і надзвичайних ситуацій.

Також у заході взяли участь директор директор Департаменту регіонального розвитку, промисловості, інфраструктури та енергозбереження ОДА Сергій Шелест, начальник управління з надзвичайних ситуацій ОДА Володимир Мірошниченко, Головного управління ДСНС України в Луганській області, представники комунальних підприємств області, співробітники правоохоронних і контролюючих органів.

Про загрозу знеструмлення контрольованої території області та окремих населених пунктів Новоайдарського району внаслідок повного припинення різниці перетоків електричної енергії на Луганщині з непідконтрольної українській владі території області розповів Сергій Шелест.

За його словами, ВП «Луганська теплова електрична станція» ТОВ ДТЕК «Східенерго» – єдине джерело забезпечення електроенергією контрольованої території Луганської області. Також на рівні 40 % електроенергії, що виробляється, постачається на територію, де органи державної влади тимчасово не здійснюють свої повноваження (в середньому потужність 200 МВт). Зазначена електрична енергія обліковується через ТОВ «Луганське енергетичне об’єднання», яке повинно сплачувати за неї ДП «Енергоринок» (до січня 2017 року в першочерговому порядку).

Оскільки з січня 2017 року ТОВ «Луганське енергетичне об’єднання» згідно з внесеними змінами до постанови Кабінету Міністрів України від 25.05.2016 № 368 не оплачує поставлену на територію, де органи державної влади тимчасово не здійснюють свої повноваження, електроенергію в першочерговому порядку, заборгованість товариства перед ДП «Енергоринок» зростає та станом на 1 квітня 2017 поточного року становить 2,57 млрд грн.

14 квітня Міненерговугілля погодило ДП «Енергоринок» повне припинення перетоків електроенергії на територію, де органи державної влади тимчасово не здійснюють або здійснюють не в повному обсязі свої повноваження, з 00.00 годин 25 квітня 2017 року.

Така ситуація може призвести до непередбачуваних наслідків в частині припинення перетоків електроенергії з території Луганської області, тимчасово неконтрольованої українською владою, до населених пунктів Новоайдарського району та зумисного виведення з роботи Луганської ТЕС.

Станом на 20 квітня 2017 року енергоживлення сіл Трьохізбенка, Кряківка, Лобачеве, Лопаскине, Оріхове-Донецьке Новоайдарського району здійснюється з непідконтрольної український владі території.

Роман Власенко наголосив на тому, що облдержадміністрація докладе усіх зусиль для мінімізації можливих наслідків знеструмлення населених пунктів Новоайдарщини та намагатиметься робити все можливе для вирішення цієї складної ситуації.