Прес-центр26 лютого 2020, 17:02

У єдиний день інформування населення представлено обстановку ділянок розведення сил та засобів на Донбасі

Обстановку в районах ділянок розведення сторін №1 «Станиця Луганська», №2 «Золоте» та №3 «Петрівське» сьогодні у своїй презентації представив офіцер верифікатор ОТУ «Північ», підполковник Дмитро Гриневич.

Також спікер показав схеми щодо перспективних ділянок розведення сторін. Це – «Залізничний міст Станиця Луганська», «Новоселівка Друга» та «КПВВ Гнутове» (Пищевик).

Під час заходу ЄДІНО Дмитро Гриневич нагадав які саме заходи відбуваються на початку розведення сил і засобів.

Зокрема, розведення сил і засобів здійснюється шляхом їх відведення із займаних позицій з метою створення ділянок розведення, як правило, не менш як 2 км в ширину і 2 км у глибину.

Умовою початку розведення сил і засобів є верифіковане СММ ОБСЄ дотримання режиму повного припинення вогню протягом 7 діб для кожної з конкретних ділянок розведення.

Процес розведення сил і засобів, включаючи підготовчі заходи, для кожної з ділянок розведення не повинен перевищувати 30 діб. При цьому, саме розведення сил і засобів на кожній з таких 2 ділянок здійснюється при моніторингу СММ ОБСЄ синхронно, дзеркально і має завершитися протягом не більше як 3 діб.

З метою негайного припинення порушення Рамкового рішення, зафіксованого СММ ОБСЄ, на вимогу будь-якого з його підписантів протягом 24 годин скликається екстрена зустріч Тристоронньої контактної групи, а в ситуації, яка не терпить зволікань, така зустріч проводиться в режимі відеоконференції в максимально стислі терміни.

У разі фіксації СММ ОБСЄ порушення режиму припинення вогню на ділянці розведення, що триває більше 2 годин, або повторних порушень режиму припинення вогню на цій же ділянці, зафіксованих протягом наступної після зазначеного порушення доби, процес розведення сил та засобів може бути припинено, а сили і засоби повернуто на вихідні позиції.

Посування сил і засобів на ділянках розведення забороняється.

Після завершення розведення сил військовослужбовці Збройних сил України, а також представники збройних формувань окремих районів Донецької та Луганської областей України, за жодних обставин не можуть перебувати на ділянках розведення, перебування на яких дозволено тільки офіцерам СЦКК.

Усі дії ведуться відповідно до Рамкового рішення Тристоронньої контактної групи про розведення сил і засобів  від 21 вересня 2016 року та заходів з виконання Мінських домовленостей від 12 лютого 2015 року.

Участь у заході взяли працівники структурних підрозділів облдержадміністрації, а також у режимі відеоконференцзв’язку долучились райдержадміністрації.

Організатором заходу виступив Департамент масових комунікацій облдержадміністрації.