Прес-центр30 березня 2021, 14:03

Україна і надалі планує модернізувати КПВВ у Станиці Луганській та Золотому за прикладом щастинського, – Сергій Гайдай під час зустрічі з делегацією NRC

Голова Луганської обласної державної адміністрації – обласної військово-цивільної адміністрації Сергій Гайдай провів зустріч з делегацією Представництва Норвезької ради у справах біженців в Україні (NRC). Делегацію очолила директорка Представництва NRC в Україні Ана Поврженич.

На початку зустрічі Сергій Гайдай подякував представникам гуманітарної організації за візит, внесок у продовольчу безпеку, а також у відбудову інфраструктури регіону.

Відповідаючи на питання представників NRC щодо завершення територіально-адміністративної реформи Сергій Гайдай наголосив, що Міністр розвитку громад та територій  Олексій Чернишов  під час нещодавнього візиту надав високу оцінку результатам децентралізації на Луганщині. Сторони також обговорили  роботу КПВВ у Щасті та Золотому. Голова облдержадміністрації наголосив, що українська сторона готова до відкриття КПВВ, проте представники російсько-окупаційних адміністрацій не виконують взятих на себе зобов’язань. Крім того, Україна і надалі планує модернізацію контрольних пунктів в’їзду-виїзду у Станиці Луганській та Золотому за взірцем щастинського КПВВ.

За словами Ани Поврженич, Представництво Норвезької ради у справах біженців з середини 2020 року надає послуги з безоплатної правової допомоги громадам, які знаходяться вздовж лінії зіткнення. Протягом січня-лютого 2021 року надано послуги 698 бенефіціарам. Всього допомогу з питань цивільної документації, житлових, земельних та майнових прав, пенсій та інших соціальних виплат отримали 1336 осіб з Луганської та Донецької областей, у тому числі й мешканці непідконтрольної Уряду України території.

NRC cпільно з Мінреінтеграції розпочато розробку цифрової платформи, щоб розширити доступ до своєчасної та перевіреної інформації стосовно процедур перетину лінії зіткнення та послуг, доступних на КПВВ на сході України. Очікується, що платформу буде відкрито та передано міністерству у квітні цього року.

У напрямку протидії поширенню пандемії COVID-19, NRC реалізує проєкт «Вода, санітарія та гігієна». Було встановлено 688 дозаторів з дезінфекційним засобом для обробки шкіри рук та надано 20464 літри дезінфекційної рідини в 176 населених пунктах Луганської та Донецької областей.

Наразі реалізується проєкт «Забезпечення довготривалого гуманітарного реагування для захисту населення, що постраждало внаслідок конфлікту на сході України», за фінансової підтримки Європейського Союзу. Проєкт реалізується з 1 квітня 2020 року по 31 травня 2021 року. Загальний бюджет проєкту становить 400 тис Євро. Географія покриття – прифронтові населені пункти Сєвєродонецького та Щастинського районів.

На даний час узгоджено та підписано меморандуми про взаєморозуміння щодо реалізації проєктів:

- «Поліпшення продовольчої безпеки вразливих верств населення на Сході України», за фінансової допомоги ЄС та ECHO, із загальним бюджетом – 1,5 млн доларів США.  Термін реалізації проєкту: 20 вересня 2020 року - 31 грудня 2021 року

- «Допомога у забезпеченні базових потреб та наданні захисту на Сході України», за фінансової підтримки Уряду США через Агентство США з міжнародного розвитку на суму  – 1,9 млн доларів США. Тривалість проєкту: 10 вересня 2020 року – 09 вересня 2021 року.