Прес-центр26 грудня 2016, 17:12

В облдержадміністрації обговорили питання прямих міжбюджетних відносин об’єднаних територіальних громад з державним бюджетом

Перший заступник голови облдержадміністрації Роман Власенко провів нараду, де обговорювалися питання прямих міжбюджетних відносин об’єднаних територіальних громад з державним бюджетом.

З прийняттям Закону України «Про добровільне об’єднання територіальних громад» в Україні розпочався новий етап децентралізації, реформи місцевого самоврядування та адміністративно-територіальної реформи водночас. До бюджетного та податкового законодавства внесено зміни, спрямовані на забезпечення фінансової самостійності нових громад через закріплення відповідних повноважень, доходів і видатків. 

Фактично об’єднані територіальні громади прирівняні до міст обласного значення. Відтепер бюджети об’єднаних територіальних громад мають прямі міжбюджетні відносини з державним бюджетом та отримують весь спектр дохідних джерел та видаткових повноважень. Вони мають можливість самостійно приймати рішення стосовно фінансування освітніх і медичних зак­ладів. До бюджету об’єднаної громади буде надходити із державного бюджету освітня та медична субвенції. За рахунок цих субвенцій будуть фінансуватися поточні видатки на середню освіту та первинну і вторинну медичну допомогу.

У 2015 році в Луганській області було створено Білокуракинську та Новопсковську об’єднані територіальні громади. Вони є першопрохідцями децентралізації, і напрацьований ними досвід буд мати велике практичне значення для місцевого самоврядування.

Виявилося, що проблем з реалізацією фінансово-бюджетної самостійності цих громад чимало. На цей час заклади освіти та охорони здоров’я, які надають послуги членам об’єднаних громад, ще не передані до комунальної власності цих громад. Селищні голови готові фінансувати ці заклади, якщо вони будуть належати громадам на праві комунальної власності.    

Вирішенню цих проблем була присвячена нарада в облдержадміністрації під головуванням першого заступника голови облдержадміністрації Романа Власенка, яка відбулася 22 грудня 2016 року.

В обговоренні питань взяли участь голови Білокуракинської та Новопсковської районних рад, голови відповідних райдержадміністрацій та Білокуракинський і Новопсковський селищні голови.

Після палкої дискусії учасникам наради вдалося досягти компромісного рішення. Оскільки об’єднані територіальні громади до цього часу не отримали у комунальну власність із спільної власності територіальних громад району школи, ФАПи та інші об’єкти, які обслуговують переважно членів відповідних громад, на період до їх передачі у встановленому порядку Білокуракинська та Новопсковська селищні ради мають делегувати відповідним районним радам повноваження з фінансування закладів освіти та медицини. Протягом 2017 року ці ради ініціюють передачу таких об’єктів до комунальної власності об’єднаних територіальних громад. Саме це і дозволить громадам набути дійсну самостійність у реалізації самоврядних повноважень. 

Таким чином, за посередництва облдержадміністрації вдалося знайти вихід із проблемної ситуації, яка виникла в процесі вибудовування міжбюджетних відносин між органами місцевого самоврядування районного та базового рівня. Очевидно, що подібні проблеми будуть виникати в подальшому, оскільки процес децентралізації набирає обертів. У зв’язку з цим головою облдержадміністрації створено робочу групу з питань передачі об’єднаним територіальним громадам об’єктів спільної власності територіальних громад сіл, селищ, міст районів.