Прес-центр3 березня 2021, 11:03

Як можна порахувати життя дитини? – Сергій Гайдай про важливість гуманітарного розмінування

Голова Луганської обласної державної адміністрації-керівник обласної військово-цивільної адміністрації Сергій Гайдай взяв участь у засіданні «круглого столу» за темою «Стратегічне планування та розробка національної програми протимінної діяльності».

Захід відбувся в рамках візиту Надзвичайного і Повноважного Посла Словацької Республіки в Україні та Проєктного координатора ОБСЄ в Україні щодо протимінної діяльності в Луганській області.

Сергій Гайдай привітав постійних партнерів і вірних друзів Луганщини та зазначив, що за останній час було проведено дуже багато зустрічей та здійснено робочих візитів. «Величезне дякую за допомогу Луганщині. Вклад, який ви робите, безцінний. Як можна порахувати життя дитини, яка підривається на якомусь вибуховому пристрої? Буквально місяць тому у нас почалися активні військові дії. Знову почалися обстріли, знову нас закидають мінами, і не тільки серед військових є втрати, а й, нажаль, серед цивільного населення. Тиждень тому у Хуторі Вільному місцевий мешканець підірвався на вибуховому пристрої», – сказав він.

Сергій Гайдай також навів приклад власного спілкування з директором та вчителями школи в Золотому-4, які розповіли, що діти ходять до навчального закладу саме під час обстрілів. Тільки ті, хто проживає в даній місцевості можуть розуміти, що таке дійти до школи під час обстрілу, не зазнавши ушкоджень.

Очільник області зазначив, що розмінування триватиме ще дуже довго.

«Досі триває так звана гібридна війна. Це чітка агресія Російської Федерації проти України. Вчора на Луганщину завітали Президент України Володимир Зеленський та Президент Європейської Ради Шарль Мішель. Як зазначив пан Мішель, Російська Федерація – не посередник в переговорах з сепаратистами, вона – чітка сторона конфлікту. Нарешті ми говоримо про це. Напівтони не дають можливості робити більш чіткі кроки, і можливо через це ми повільно просуваємося на шляху до миру та реінтеграції наших територій, – наголосив Сергій Гайдай. – Все, що залежить від адміністрації Луганської області, Уряду і Президента буде зроблено для того, щоб співпраця була ефективнішою. Я, як представник Президента на Луганщині, запевняю, що ми будемо дуже швидко реагувати на будь-які прохання та пропозиції. Будемо робити все, щоб наші діти змогли достатньо вільно та спокійно бавитися на будь-якому майданчику чи піти на галявину у лісі».

Присутні також вшанували пам’ять загиблих внаслідок підривів на вибухових предметах хвилиною мовчання.

Учасники «круглого столу» обговорили важливість підвищення обізнаності щодо структури гуманітарного розмінування в Україні, стратегічного планування та встановлення пріоритетів у протимінній діяльності.

Крім того, під час заходу було презентовано основні результати гуманітарної протимінної діяльності у 2020 році та план на 2021 рік.

Довідково: у Луганській області реалізуються зареєстровані проєкти міжнародної технічної допомоги за напрямом гуманітарне розмінування та протимінна діяльність міжнародними організаціями: The HALO Trust (ХАЛО Траст в Україні, далі – ХАЛО Траст), Датська Рада у справах біженців (до складу якої входить Датська Група з розмінування), в яких Луганська облдержадміністрація виступає бенефіціаром. Головним завданням цих організацій є очищення забруднених земель від вибухонебезпечних загроз та робота з інформування населення щодо ризиків вибухонебезпечних предметів.