Прес-центр11 березня 2021, 16:03

ЮНІСЕФ виділить Луганщині на водозабезпечення та гігієну 55 мільйонів гривень

Сьогодні, 11 березня, відбулася зустріч голови Луганської обласної державної адміністрації – керівника обласної військово-цивільної адміністрації Сергія Гайдая з представниками ЮНІСЕФ в Україні.

«Зараз саме такі критичні моменти, дуже необхідна допомога, яку ви надаєте Луганській області. Це стосується і дітей, і освіти, і безпосередньо те, що стосується проблем з водою. Тому що, на жаль, у нас вся інфраструктура дуже застаріла – вона ще радянська, крім того, у нас триває російська агресія, міста і населені пункти, які знаходяться на лінії розмежування - там величезні проблеми з цим. Дякую вам ще раз та сподіваюся на майбутню співпрацю. Так само все, що треба від нас: ми будемо швидко підключатись і разом з вами працювати», – сказав Сергій Гайдай.

Голова Представництва ЮНІСЕФ в Україні Лотта Сільвандер запевнила, що співпрацю буде продовжено настільки довго, наскільки це потрібно.

«Ми радіємо, що дивимось на ці проблеми однаково, розуміємо одне одного. У нас була продуктивна співпраця з місцевими водоканалами. Ми раді, що можемо розширити нашу допомогу також і у сфері децентралізованого водопостачання. Ми знаємо про дуже застаріле обладнання, тому потрібне масштабне фінансування в цю галузь. Зі свого боку намагаємося докладати максимум зусиль, щоб вирішувати ці  питання», – сказала вона.

ЮНІСЕФ продовжуватиме співпрацю у сфері освіти, також буде приділятися більше уваги допомозі, пов’язаній з подоланням наслідків пандемії COVID-19. У різні заклади медичної допомоги вже передано 50 кисневих концентраторів, очікується постачання ще 200 концентраторів, частина з них буде передана до Луганської області.

Окрім того, сторони обговорили призначення керівників ВЦА Луганської області та пов’язані з цим виклики: обмежений доступ до освітніх, соціальних та медичних послуг у деяких громадах. Сергій Гайдай поінформував, що розроблено чіткий план заходів. Керівники вже визначені, подані на затвердження, і протягом найближчого часу вони всі будуть призначені. Створена «гаряча лінія»: цілодобово спеціалісти надають роз’яснення громадянам з хвилюючих їх питань.

Також обговорено військову присутність поблизу навчальних закладів області, що може бути небезпечним для дітей. Стосовно цього питання Сергій Гайдай повідомив, що там, де пройшло розведення – військових немає. Щодо військових, які розташовані глибше, то маємо приклади співпраці: вони допомагали людям навіть при масштабних пожежах у 2020 році.

Щодо допомоги у водопостачанні, Сергій Гайдай зазначив, що у рамках децентралізації, громади отримують у власність водоканали, і їм необхідна закупівля техніки.

Лотта Сільвандер зауважила, що ЮНІСЕФ планує виділити щонайменше 55 мільйонів гривень Луганській області цього року на проблеми водопостачання та гігієни, а також можливе додаткове фінансування.

Керівник офісів ЮНІСЕФ на сході України Раміз Бехбудов розповів, що за їх підтримки на сході України розпочато ремонт соціальних об’єктів, на що виділено 64 мільйони гривень. Він подякував керівництву облдержадміністрації за підтримку.

Крім того, було проговорено можливість розширення молодіжного проекту Upshift у сільській місцевості Луганщини.

Зазначимо, з початку конфлікту на сході Україні ЮНІСЕФ працює над реалізацією ключових зобов’язань із задоволення гуманітарних потреб дітей, зокрема доступу до освіти, психосоціальної допомоги, води і санітарії, навчання з питань мінної небезпеки, охорони здоров’я матері та дитини, а також послуг для людей, що живуть із ВІЛ/СНІДом.