Прес-центр12 червня 2020, 08:06

Будьте обережними! Незважаючи на послаблення карантину, захворюваність на COVID-19 не спадає

Незважаючи на послаблення окремих карантинних заходів, рівень захворюваності на коронавірусну інфекцію залишається високим.

Так, за даними МОЗ України за 11 червня відповідний діагноз встановлено 683 особам. Вважається, що цьому в значній мірі сприяло зниження протиепідемічних заходів та рівня безпеки з боку населення, яке вже не завжди носить захисні маски, рукавички, не дотримується соціальної дистанції, порушує встановлені протиепідемічні норми в закладах торгівлі, громадського харчування, у транспорті тощо.

Вважають, що з підвищенням температури повітря в літній період можливе зниження інфікованості населення коронавірусом. На сьогодні практично відсутні наукові обґрунтування того, що з високою температурою навколишнього середовища знижується ризик інфікування коронавірусом.

Із настанням літнього періоду рівень захворюваності не тільки не знизився, а зростає. Пояснень цьому є декілька: наприклад, пов’язані з біологічною особливістю вірусу. Але більш слушне те, що після посилених карантинних заходів населення почало масово ігнорувати виконання простих рекомендацій – використання масок, дезінфікуючих засобів, ретельне миття рук, уникнення масового скупчення людей, особливо у закритих приміщеннях.

Між тим, дослідження окремих груп населення методом ІФА на наявність імуноглобулінів до коронавірусу свідчить про те, що вони визначаються майже у 4 % населення. Цей показник може свідчити про те, що люди перехворіли безсимптомно і могли бути джерелом розповсюдження хвороби.

Важливо, що з метою виключення можливості захворіти, необхідно, як і раніше, дотримуватися вимог карантинних заходів. При появі симптомів респіраторної хвороби (температура, нежить, затруднення дихання тощо) необхідно звертатися до сімейного лікаря.

Носити маски необхідно, перш за все, в багатолюдних місцях, торговельних закладах, на транспорті, правильно мити руки, дотримуватися соціальної дистанції, уникати місць зі значною кількістю людей, регулярно провітрювати оселю та інші приміщення з прибиранням із застосуванням дезінфектантів тощо.